"Ne možete da tražite od Srbije da se odrekne Rusije"

Ministar Aleksandar Vulin kazao je da se ne može tražiti od Srbije da budemo u EU, a da se uslovljavamo time "da se odreknemo prijatelja".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2021.

14:08

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"Ukoliko Evropska unija želi Srbiju u svom sastavu i članstvu, Srbe mora da prihvati onakve kakvi jesu, sa njihovom religijom, istorijom, civilizacijom i prijateljima koje imaju", istakao je ministar unutrašnjih poslova na konferenciji Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj „Rusija na Balkanu pogled u budućnost“.

"Ne možete tražiti od nas da postanemo deo Evropske unije uslovljavajući nas da se odreknemo svakog prijatelja koji je sa nama bio kroz istoriju. Na prvom mestu mislim na Rusku Federaciju", dodao je on.

Ministar je upitao koga Evropska unija zapravo hoće - "Srbe sa svim onim što jesu i što ih čini vrednim ponavljanja ili tržište od nekih sedam, osam miliona ljudi".

"Kada dobijem odgovor na to pitanje, imaćemo odgovore na mnoga druga pitanja. Ako hoćete Srbe, onda hoćete njihovu istoriju, civilizaciju, religiju. Onda hoćete i svakog njihovog prijatelja, jer prijatelj vašeg prijatelja morao bi biti i vaš prijatelj. Kako mislite da preko nas vodite svoje sukobe i svoje ratove?", zapitao je Vulin.

On je naglasio da Srbi imaju pravo i potrebu da budu ujedinjeni i da žive zajedno i da posle iskustva jasenovačkog genocida, nakon iskustva Oluje, odlično znaju da tamo gde nemamo svog sudiju, vojnika, policajca, učitelja, da tamo za Srbe nema pravde".

"Kao što je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da je Drugi svetski rat poslednji rat koji se vodio na teritoriji Rusije, tako vam ja sada kažem da je Jugoslavija poslednja država, poslednja greška, koju su Srbi napravili, a da nisu omeđili svoj prostor i nazvali ga po sebi. Ta greška se više neće ponoviti. Iz te greške proizišle su sve druge greške", poručio je Vulin.

Vojno neutralni

Vulin je naveo u Srbiji koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, ne može biti bilo kakve dileme kada je u pitanju odnos prema članstvu u NATO, jer je Srbija izabrala da bude vojno neutralna.

"Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić izabrala je da bude vojno neutralna i nikakva sumnjičenja, bez obzira odakle dolazila, sa istoka ili zapada, nemaju utemeljenje u istini i realnosti. Doneli smo skupštinske odluke o tome, Strategiju nacionalne odbrane, sve potrebne dokumente kojima smo jasno rekli da Srbija neće biti članica NATO saveza“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, suprotno bi moglo da se desi samo ukoliko se promeni struktura vlasti.

"Da bi se to desilo morate da uklonite predsednika Vučića, promenite odgovarajuće skupštinske odluke, čitavu strukturu u vojsci, jer to više nije vojska koja je 2000, 2001. skrušeno ćutala dok su joj izbacivali najznačajnije oficire, menjali ustrojstvo, uređivali po pravilima koja nikako nisu pravila srpske vojske“, naveo je ministar.

Ministar je naveo da je stav Ruske Federacije kada je u pitanju NATO savez, razumljiv, da je približavanje ovog saveza granicama Rusije neprihvatljivo, bezbednosno problematično i nepotrebno.

Govoreći o odnosima srpske i ruske države i naroda, ministar Vulin je naglasio da je budućnost tih odnosa, budućnost realnih potreba, međusobnog uvažavanja i potrebe da se suprotstavimo unipolarnom globalnom svetskom poretku.

"To je budućnost u kojoj mi kao malobrojan narod imamo pravo na svoj glas, u kojoj ne prihvatamo hegemoniju velikih samo zato što su veliki", rekao je ministar Vulin i dodao da je smisao trajanja jedne države i naroda u suprotstavljanju zlu.

"Biće srpskog naroda je biće slobodarskog naroda, koji traži slobodu i koji će za mir dati skoro sve, a za slobodu sve i u tome se razumemo sa ruskim narodom", rekao je ministar Vulin i naglasio da Ruska Federacija razume da su Srbi malobrojan narod, koji mora da opstane, da brine na prvom mestu o svim Srbima koji žive van granica Republike Srbije.

"Naša je želja da živimo zajedno u svojoj državi koju mi uređujemo i ne mislimo da je zlatno doba Balkana bilo kada si mogao da postaneš rob sultanov, služeći kao veliki vezir tako što te otmu od majke i poturče. Za nas je zlatno doba Balkana kada Srbi žive u miru i kada sami odlučuju o sebi", poručio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: