Zvaničnik Dume: Patrijarh Porfirije je u pravu

Revizija procene događaja u Srebrenici iz 1995, koju sprovode vlasti Crne Gore, dovešće do zaoštravanja situacije u regionu,kaže zvaničnik ruske Dume.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Četvrtak, 24.06.2021.

08:10

Zvaničnik Dume: Patrijarh Porfirije je u pravu
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Predsednik Komiteta Državne dume Rusije za razvoj građanskog društva, pitanja društvenih i verskih organizacija Sergej Gavrilov kaže da je patrijarh srpski Porfirije potpuno u pravu."Pokušaji revidiranja istorije, uključujući i dramatične događaje u Srebrenici dovešće do komplikovanja balkanskog čvora".

To je, kako ističe, usmereno na pogoršanje unutarsrpskih odnosa između Crne Gore i Srbije, na jačanje uloge NATO i sprečavanje razvoja regiona u celini, rekao je Gavrilov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovom mišljenju, članice NATO od Crne Gore stvaraju poligon za geopolitičke konfrontacije.

Gavrilov je dodao da se ulažu napori da se rasturi jedinstvo pravoslavnog, slovenskog sveta.

"To što vidimo u Ukrajini je u stvari kopija onoga što se dešava u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, kada se preduzimaju pokušaji da se razbije jedan narod, civilizacija, vera iz najrazličitijih, često veštačkih, razloga... Tu tehnologiju raskola i nacionalističke histerije ne vidimo samo na Balkanu, nego i u drugim zemljama, uključujući i Ukrajinu", ocenjuje Gavrilov.

Kako je istakao, razlog ekonomskih uspeha Srbije je u tome što „ona ne ratuje, gradi mirne odnose sa susedima, ali pre svega, Srbija visoko ceni odnose sa svojim istorijskim saveznikom - Rusijom, protiv koje je odbila da uvede sankcije.

"„To je primer za razvoj: mir, poštovanje interesa nacionalnih i verskih zajednica, istorijsko prijateljstvo sa Rusijom - to je put na koji spoljne sile ne dozvoljavaju Crnoj Gori da stane. To je veliki problem za Crnu Goru, njenu investicionu i turističku atraktivnost. Stoga se nadamo da će se u Crnu Goru vratiti verski mir", zaključio je Gavrilov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: