I namerno su i pucali su? VIDEO

Novinar BBC-ja Džonatan Bil, koji se nalazio na britanskom razaraču "HMS Defender" u vreme incidenta, naveo je da je ratni brod namerno ušao u vode Krima.

Izvor: B92
Podeli
EPA/  LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL
EPA/ LPhot Ben Shread / BRITISH ROYAL

Rekao je i da je čuo hice upozorenja sa ruske strane. Audio-snimak načinjen na brodu objavljen je na sajtu BBC-ja.

On je rekao i da je "oko 20" ruskih aviona preletelo iznad britanskog broda.

"HMS ‘Defender’ je nastavio svoj put u teritorijalnim vodama Krima na udaljenosti od oko 12 milja od poluostrva, vidimo obalu", naveo je Bil.

Na snimku se može čuti kako avioni nadleću brod. Novinar je potom naveo da su ruski vojnici upozoravali posadu preko radio-veze.

Prema njemu, jedna od poruka je glasila: "Ako ne promenite kurs, pucaćemo."

Kada se brod približio južnom delu Krima, posada torpednog broda je već bila u pripravnosti, rekao je britanski novinar, prenosi Sputnjik.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ispaljeni hici upozorenja po ruti kojom se britanski razarač HMS "Defender" kretao, pošto je povredio ruske granice.

Objavljena je i ruta razarača, gde se vidi kako se britanski ratni brod približio ruskom poluostrvu i prošao pored Sevastopolja.

Rusko Ministarstvo odbrane smatra da su opasne aktivnosti britanskog razarača u Crnom moru grubo kršenje Konvencije UN o pomorskom pravu iz 1982. godine.

Britansko Ministarstvo odbrane je na Tviteru objavilo da brod mirno prolazi kroz teritorijalne vode Ukrajine i da niko nije pucao na razarač.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu