Vatikan upozoren: "Ne meštajte se"

Rim -- Italijanski premijer Mario Dragi je rekao da je Italija sekularna država, upozorivši Vatikan da se ne meša u debatu o nacrtu zakona o borbi protiv homofobije.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Papa se nije izvinio?

Vatikan je početkom juna protestovao kod Italije zbog nacrta tog zakona, tvrdeći da bi u sadašnjoj formi mogao da ograniči verske slobode Katoličke crkve u Italiji, navodi Rojters.

"Mi smo sekularna, a ne verska država. Parlament je svakako slobodan da raspravlja i usvaja zakone", rekao je Dragi u Senatu, gornjem domu parlamenta.

Predlog Zanovog zakona protiv homotransfobije, koji uključuje visoke kazne protiv bilo kog vida diskriminacije bazirane na seksualnoj i polnoj orijentaciji, rodnom identitetu i invaliditetu, a koji je odobrio italijanski Senat u novembru prošle godine, juče je doveden u pitanje. U službenoj belešci državnog sekretarijata Vatikan iznosi stav da je sadržajem ovog zakona prekršen sporazum o reviziji Konkordata između italijanske države i Katoličke crkve.

Predlog zakona je nazvan po Aleksandru Zanu, koji ga je predložio pod nazivom "Mere sprečavanja i borbe protiv diskriminacije i nasilja koji se baziraju na polu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i invaliditetu".

Prema predlogu, predviđa se kazna zatvora do 18 meseci ili novčana kazna do 6.000 evra protiv bilo koga ko počini ili podstakne na akt diskriminacije. Takođe, predviđen je zatvor od šest meseci do četiri godine za one koji podstiču ili čine nasilje, ili za one koji učestvuju u organizacijama koje podstiču na diskriminaciju ili nasilje.

Tekst od 10 članaka predviđa proširenje takozvanih zločina iz mržnje zbog rasne, etničke ili verske diskriminacije, odnosi se na one koji diskriminišu homoseksualce, žene i osobe sa invaliditetom.

U noti Vatikana nalazi se odlomak u kojem se naglašava da "delovi Svetog pisma i crkvene tradicije autentičnog učiteljstva pape i biskupa, seksualne razlike posmatraju sa antropološke perspektive koje Katolička crkva ne smatra dostupnim promenama jer potiče od samog Božanskog otkrivenja".

Notu italijanskoj ambasadi pri Svetoj stolici preneo je Pol Ričard Galager, vatikanski sekretar za odnose sa državama, zapravo "ministar spoljnih poslova" pape Franje.

Tehnički je to "usmena nota", tačnije formalna nepotpisana komunikacija. U tekstu se tvrdi da "pojedini trenutni sadržaji zakonodavnog predloga koji se ispituje u Senatu smanjuje slobodu zagarantovanu Katoličkoj crkvi članom 2, paragrafi 1 i 3 sporazuma o reviziji Konkordata".

To su članovi sporazuma potpisanog u vili Madama 1984. godine, koji su potpisali Betino Kraksi i kardinal Agostino Kazaroli i koji Crkvi osiguravaju "slobodu organizovanja, javnog bogosluženja, vršenja učiteljstva i episkopske službe" (stav 1) kao što garantuju "katolicima i njihovim udruženjima i organizacijama punu slobodu okupljanja i izražavanja misli rečju, pisanjem i bilo kojim drugim načinom širenja".

Prema Vatikanu, Zanov zakon krši slobodu organizovanja jer ne izuzima privatne katoličke škole od organizovanja aktivnosti povodom Nacionalnog dana borbe protiv homofobije, koji je utvrđen zakonom.

Uopštenije, prema mišljenju Svete stolice, podrivalo bi slobodu misli katoličkih vernika. Nota je predata kabinetu ministra spoljnih poslova Luiđiju di Maju, trenutno u poseti Srbiji, još 17. juna.

U teoriji, pravilo predviđa da se, u situaciji u kojoj postoji sumnja da dolazi do kršenja Konkordata i problem u vezi sa njegovom pravilnom primenom, aktivira "zajednička komisija" – regulisana članom 14 – odgovorna je za traženje "prijateljskog rešenja".

Međutim, italijanska episkopska konferencija već se ranije izjasnila protiv ovog zakona. Jednom u junu 2020. godine, kada su izjavili da "već postoje adekvatne mere zaštite kojima se sprečava i suzbija svako nasilno ili progonsko ponašanje".

I drugi put sa beleškom predsednika Gvaltijerija Basetija: "Zakon koji pomaže u borbi protiv diskriminacije ne može i ne sme da sledi svoj cilj s netrpeljivošću."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu