Izrael ruši još jednu palestinsku kuću

Jerusalim -- Vrhovni sud Izraela je danas podržao odluku da se sruši kuća pritvorenog Palestinca optuženog za smrtonosni napad.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/MOHAMMED SABER
Foto: EPA/MOHAMMED SABER

Pročitajte još i: Pročitajte još i:"Izraelski vojnici ubili tinejdžera"

Sud je odbio peticiju njegove supruge koja tamo živi sa decom i tvrdi da ne zna ništa o tom incidentu.

Izraelski zvaničnici smatraju da se rušenjem sprečavaju budući napadi, ali organizacije za ljudska prava upozoravaju da je to vrsta kolektivnog kažnjavanja.

Stejt department je iz Vašingtona apelovao da se i u ovom slučaju i uopšte obustavi rušenje kuća palestinskih napadača, ubijenih ili zatočenih.

Još je u izveštaju izraelske vojske iz 2004. godine dovedena u pitanje efikasnost takve vrste kažnjavanja i zastrašivanja. Zbog toga je vojska obustavila rušenje tokom čitave decenije, ali to ponovo radi.

U najnovijem slučaju Muntasera Šalabija optuženog da je 2. maja pucao iz automobila na Zapadnoj obali i ubio jednog Izraelca, a dvojicu u ranio, njegova porodica ima državljanstvo SAD, a on uglavnom boravi u Meksiku - izjavila je za AP njegova supruga Sana Šalabi. Dodala je da su godinama razdvojeni i da je on došao na Zapadnu obalu nakratko da bi posetio decu koja žive s njom u jednom selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu