"Zajednički front" protiv svake "provokacije" Rusije

SAD i Nemačka obećale su danas da će formirati "zajednički front" protiv svake "provokacije" Rusije.

Izvor: Beta

Sreda, 23.06.2021.

15:53

Foto: Tanjug/AP Photo/Miæael Sohn, pool

Nastojaće i da prevaziđu svoje neslaganje oko gasovoda Severni tok dva, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom u Berlinu.

"Nemačka i SAD nastvljaju da formiraju zajednički front protiv svake opasne i provokativne akcije Rusije bilo da se ra radi o kršenju ukrajinske teritorije, zatvaranju Alekseja Navlajnog ili širenju dezinformacija u našim demokratijama", naglasio je on

Govoreći o Severnom toku dva, gorkom pitanju razdora između Vašingtona i Berlina, Blinken je ponovo potvrdio protivljenje svoje zemlje tom projektu ali je izrazio nadu da će se postići kompromis sa Berlinom.

"Mi se ne slažemo oko svega i jedna od tih oblasti neslaganja je gasovod Severni tok dva za koji mi i dalje mislimo da predstavlja pretnju za evropsku energetsku bezbednost", rekao je Blinken.

On je dodao da Nemačka ima drugačiji stav, i da se to povremeno dešava.

"Mi ćemo govoriti o svom neslaganju dok istovremeno napredujemo u mnogim oblastima gde vrlo blisko sarađujemo", dodao je državni sekretar SAD, prenosi agencija AP.

Gasovod povezuje Rusiju i Nemačku zaobilazeći Ukrajinu i gotovo je 95 odsto završen.

"Odlučni smo da izvučemo nešto pozitivno iz teške situacije koju smo nasledili", rekao je Blinken i dodao da želi sve da učini da se postigne konačni rezultat prema kome "energetska bezbednost Evrope neće biti ugrožena".

U razgovorima sa Nemačkom cilj je da se učini da Rusija ne može da koristi energiju kao sredstvo primoravanja, kao oružje protiv Ukrajine ili bilo koga u Evropi, rekao je Blinken.

Taj projekat i dalje znatno smeta američko-nemačkim odnosima uprkos koracima administracije Džozefa Bajdena da smiri spor.

Hajko Mas je rekao da je Nemačka svesna zbog čega je Amerika zabrinuta i da radi na tome da nađe kompromis.

"Sada smo u pregovorima kako utvrditi da očekivanja Vašingtona mogu biti ispunjena", rekao je Mas.

"Mi poznajemo očekivanja Vašingtona i izuzetno je važno da postignemo rezultat sa kojim Vašington takođe može da radi", rekao je Mas i dodao da želi uskoro da dođe do rezultata.

Mas je rekao da Nemačka takođe razgovara sa Ukrajinom i drugim zemljama koje se zaobilaze zbog tog gasovoda.

"Postoji čitavn niz pristupa i načina o kojima razgovaramo ali ne vodimo te razgovore pred javnošću", rekao je Mas.

On je izrazio nadu da bi napredak mogao da bude ostvaren do posete nemačke kancelarke Angele Merkel Vašingtonu 15. jula, prve njene posete SAD posle stupanja na dužnost predsednika Džozefa Bajdena u januaru.

Uprkos američkom protivljenju kao i oštrom protivljenju Poljske i Ukrajine Merkel podržava taj projekat koji je bio jedan od ključnih inicijativa ruskog predsednika Vladimira Putina za povećanje ruskog energetskog prihoda.

Cilj je da se postigne dogovor do avgusta kada američka administracija treba ponovo da podnese izveštaj o gasovodu i sankcijama vezanim za njega.

Posle žestokog protivljenja izgradnji gasovoda za vreme predsednika Donalda Trampa, Berlin i Vašington sada rade na smirivanju.

Vlada Džozefa Bajdena odlučila je krajem maja da ne uvede sankcije glavnim akterima u Severnom toku dva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: