"Koristite puno ime"

Atina -- Grčka je pozvala makedonskog premijera Zorana Zaeva da u potpunosti sprovodi Prespanski sporazum u delu koji se odnosi na ime zemlje u svim kontekstima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS
Foto: EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Pročitajte još i:

Zaev ima rešenje za pitanje Kosova: "Zalagaćemo se za autonomiju Albanaca"

Čime pritiskaju Grčku da prizna tzv. Kosovo?

Ovo uključuje i međunaodne događaje, preneo je grčki portal Katimerini uz ocenu da to verovatno znači da Atina odlaže do septembra, a možda i kasnije planiranu parlamentarnu ratifikaciju tri memoranduma o saradnji, koji su potpisani između dve zemlje.

Navodi se da je Atina u utorak tako reagovala zbog objave zaeva na Fejsbuku, u kojoj je naveo da će na šampionatu "EURO2020" učestvovati "Makedonija" izostavljajući kvalifikaciju "Severna".

"Zahtevamo potpunu primenu Prespeskog sporazuma i pozivamo gospodina Zaeva da se uzdrži od retorike podele, posebno u tako osetljivom pitanju kao što je fudbal. U svakom slučaju, dobronamerna primena sporazuma jedan je od kriterijuma za pristupanje zemlje Evropskoj uniji", izjavila je portparolka grčke vlade Aristotela Peloni.

Ona je dodala i da je Memorandum o saradnji odložen da bi Zaev mogao da shvati da "ima neke obaveze koje ne može da ignoriše".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu