Rusija podsetila: Ne bi vas bilo da nije bilo nas

Evropske zemlje, koje ruše memorijalne centre dignute u slavu pobedničkih sovjetskih ratnika iz II svetskog rata, ne bi ni postojale da nije bilo doprinosa SSSR

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

08:10

Rusija podsetila: Ne bi vas bilo da nije bilo nas
Ilustracija: Depositphotos/ AlexKosev

To je u utorak poručio stalni predstavnik Ruske Federacije u EU Vladimir Čižov na seminaru o 80-oj godišnjici napada nacističke Nemačke na Sovjetski savez.

On je posebno ukazao da pokušaji menjanja istorije Drugog svetskog rata postoje već više decenija i s vremenom jačaju i pretvaraju se u ciljanu kampanju.

"Od kako sam 2005. stupio na dužnost stalnog predstavnika Rusije u EU prinudjen sam da budem prisutan, gledam i slušam pokušaje prekrajanja, ponovnog ispisivanja istorija Drugog svetskog rata i osporavanja odlučujućeg doprinosa naroda Sovjetskog Saveza u oslobadjanju Evrope od pošasti nacizma. Revizionističke aspiracije nekih evropskih zemalja, ne onih najvećih i najuticajnijih, rasle su pred mojim očima i postajale sve uspešnije ciljane kampanje", kazao je Ccižov, a prenosi Tass.

On je upozorio da lakomisleno postupanje ili namerna distorzija istorijskih činjenica stvaraju atmosferu tolerancije prema eklatantnoj nacističkoj propagandi i idejama i podsetio da se to dešava u mnogim zemljama EU, ali i u nekim bivšim sovjetskim državama, uključujući Ukrajinu.

Čižov je rekao da to predstavlja pretnju temeljnim principima demokratije i ljudskih prava, da vredja sećanje na milione žrtava Drugog svetskog rata, boraca koji su položili svoje živote za oslobadjanje Evrope od nacizma.

"Rusija je 2020. godine zacementirala u svom Ustavu zaštitu istorijske istine o domovini, uključujući i razdoblje Drugog svetskog rata i obećavam svima da ćemo nastaviti da branimo uspomenu na veliku pobedu naših predaka", poručio je Ccižov u obraćanju učesnicima seminara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: