"Ovo je najgore nasilje u poslednje dve decenije"

Avganistanski ministar spoljnih poslova Mohamed Hanif Atmar optužio talibane da su izvršili najgore nasilje u poslednje dve decenije.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

08:00

Ilustracija: Depositphotos/zabelin

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pokuša da ih nagovori da poštuju sporazum iz februara 2020. sa Sjedinjenim Američkim Državama o smanjenju nasilja i da pristupe mirovnim pregovorima.

Atmar rekao je Savetu bezbednosti UN da bi povlačenje američkih i NATO trupa "koje će biti završeno u narednim nedeljama" takođe trebalo da uspostavi "mehanizam" za nadgledanje primene sporazuma potpisanog u Kataru i prateće rezolucije i da "preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obezbedilo poštovanje sporazuma".

Prema sporazumu, SAD su se obavezale da povuku svoje trupe dok su za uzvrat talibani obećali da će obezbediti da terorističke grupe nikada više ne koriste Avganistan kao utočište za planiranje napada na SAD i saveznike, da će smanjiti nasilje i saradjivati sa vladom na trajnom prekidu vatre, i učestvovati u pregovorima sa vladom kako bi se postigao trajni mir.

Atmar je u svom virtuelnom obraćanju SB rekao da su SAD i regionalni partneri ispunili gotovo sve svoje obaveze iz sporazuma, dok talibani nisu ni jednu. Specijalna izaslanica UN-a za Avganistan, Debora Lajons, rekla je da svi glavni trendovi - politika, bezbednost, mirovni proces, ekonomija, humanitarna vanredna situacija i naravno kovid - 19 - "negativni ili stagniraju".

SAD su posle 20 godina počele povlačenje svojih preostalih 2.500 vojnika u Avganistanu sa ciljem da potpuno napuste zemlju do 11. septembra. Oko 7.000 preostalih vojnika, uglavnom iz zemalja NATO zajedno sa Australijom, Novim Zelandom i Gruzijom takodje planiraju da napuste Avganistan do septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: