"Problem je u EU, a ne u nama"

Neuspeh ministara spoljnih poslova članica EU da odrede datum prve međuvladine konferencije sa Albanijom i S. Makedonijom, Edi Rama smatra neuspehom EU.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

16:09

Foto: Depositphotos/ jorisvo

On je na ekonomskom forumu u Skoplju danas rekao da ova odluka za njega nije iznenađujuća, kao i da će Albanija nastaviti reforme uprkos činjenici da datum za početak pregovora sa EU nije odredjen, prenela je Ekomija onlajn.

„Ovo nije njihov prvi neuspeh. Radujem se pozitivnoj odluci koja će biti zasnovana na našim zaslugama. Sve što se od nas tražilo, mi smo postigli. Uradili smo svoj domaći zadatak, ali se ne dešava ono što smo očekivali. Nisam demoralisan, nastavićemo da radimo”, naveo je Rama, dodajući da EU ima unutrašnje političke probleme.

Kako kaže, EU ima svoje razloge za odluku koju je donela, a koja nije u korist Albanije i Severne Makedonije.

“Mi smo u granicama Evrope, ali nismo deo njihove kuće. Smatram da je cela ova situacija apsurdna. Oni moraju da shvate da je problem u njima", rekao je Rama.

Savet EU odložio je početak pregovora sa Severnom Makedonijom zbog Bugarske koja je to blokirala zbog određenih jezičkih i istorijskih pitanja.

Rama je i dodao i da se nada da Bugarska sada neće tražiti da se Severna Makedonija zove Zapadna Bugarska, aludirajući na Prespanski sporazum.

Govoreći o saradnji u regionu, Rama je rekao da u toj oblasti ne bi trebalo da bude restrikcija i pozvao sve da se pridruže, kako je rekao, "regionalnom Šengenu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: