"Dobio sam uveravanja, nećemo u paketu (sa Srbijom)"

Podgorica -- Crnogorski premijer izjavio je da je od EU dobio uveravanja da proširenje neće biti u paketu, nego po zaslugama "ko prvi devojci, njegova devojka".

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka
Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka

Zdravko Krivokapić je kazao da je od svih učesnika jučerašnje Međuvladine konferencije dobio jasna uveravanja da stoje Crnoj Gori kao podrška da bi mogla ispunuti privremena merila za poglavlja 23 i 24 i postati prva članica evropske porodice koja njeguje istinske vrednosti pravde, stabilnosti, mira i demokratije, preneli su podgorički mediji.

"Ne smemo izneveriti građane zbog političkih i ličnih interesa, mi moramo da služimo građanima i naš pravi put i kolosek je da budemo sledeća članica EU", poručio je Krivokapić.

Na pitanje koliko unutrašnji politički problemi utiču na EU integracije, rekao je da je Vlada pokazala apsolutnu posvećenost tom procesu.

"Jedini problem je što smo mislili da je objektivnost izveštavanja osnovna karakteristika medija i to što nismo na pravi način plasirali javnosti", kazao je Krivokapić i dodao da Vlada nema nijedan medij, jer je opredeljena za slobodu medija i ne želi nijedan medij da drži pod kontrolom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je kazao da prioritet Crne Gore u nastavku procesa proširenja mora biti ispunjavanje privremenih merila u ključnim poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

On je, na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije rekao da će nova metodologija poboljšati proces proširenja.

Varheji je rekao da je razgovarano o ključnim stvarima – pravosuđu, Javnom servisu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i istakao da je jasno šta Crna Gora treba da radi – ispuni privremena merila za poglavlja 23 i 24, jer bez toga se nijedno poglavlje ne može zatvoriti.

Podsetimo, u utorak su u Luksemburgu održani sastanci lidera EU i zemalja koje su počele pristupne pregovore sa Unijom. Delegaciju Srbije predvodila je premijejrka Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu