Još jedan uslov za Srbiju?

Luksemburg -- Hrvatski ministar spoljnih poslova izjavio u Luksemburgu da Srbija mora da ispuni još jedan uslov da bi bila primljena u EU.

Izvor: index.hr
Podeli
jorisvo/depositphotos
jorisvo/depositphotos

Ministar Gordan Grlić Radman je naime rekao u utorak da Srbija na svom putu prema EU treba da pokaže suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima i da pokaže volju za ispunjavanje svih potrebnih kriterijuma.

"Od Srbije se traže jasni odgovori, pre svega suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima", rekao je on i dodao da bi Srbija trebalo da pokaže političku volju za ispunjavanje svih onih kriterijuma i reformi kao i posvećenost evropskim integracijama.

"U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnju s međunarodnim krivičnim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusedskih odnosa kako s članicama EU tako i onima izvan EU", rekao je Grlić Radman, prenosi hrvatski portal Index.hr.

Podsetimo, u utorak su se na marginama sastanka Veća za opšte poslove EU u Luksembourgu održale dve međuvladine konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali bez otvaranja ili zatvaranja ijednog poglavlja.

Te političke međuvladine konferencije o pristupanju nova su pojava, koja ranije nije postojala, a predviđene su novom metodologijom pregovora o proširenju EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu