Seksualno nasilje u Petnici? Božić za B92.net: Vreme je da se priča

Pet žrtava odlučilo je da progovori o seksualnom nasilju doživljenom u Istraživačkoj stanici Petnica od 2003. do 2014. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: IS Petnica
Foto: IS Petnica

Nedeljnik "Vreme" najavio je njihove ispovesti u broju koji izlazi u četvrtak, uz zabrinjavajuć podatak da žrtava verovatno ima mnogo, mnogo više.

Kako se navodi, sve žrtve proživele su nasilje od strane istog zlostavljača, koji ih je, dok su bile maloletne ili jedva punoletne, primoravao na fotografisanje bez odeće. List otkriva i strašne detalje kao što su fizičko nasilje, prisila na ispijanje alkohola, ucene, pretnje, a u jednom slučaju žrtva je bila fotografisana bez odeće dok je bila bez svesti.

Dok javnost u neverici iščekuje više informacija, među kojima je i identitet zlostavljača, MONDO je došao u posed mejla koji je uprava ISP poslala svim svojim članovima. U njemu se navodi da su obavešteni o tome da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao medije u želji da progovori o svojim iskustvima. ISP jasno navodi da osuđuje bilo koji vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja, i izražava duboko žaljenje zbog ove situacije. Prema našim saznanjima, uprava ISP je odlučna u nameri da pusti žrtve da prve govore i ispričaju šta su doživele, i da se tek onda javno i zvanično oglasi.

"Drage saradnice i saradnici,

U želji da otvoreno komuniciramo i proaktivno pristupamo izazovima, pišem vam da sa vama podelim vest koja će vas nažalost verovatno uznemiriti a možda i uticati na vas zbog vaše povezanosti sa Petnicom.

Obavešteni smo da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao jednu novinarku da podele iskustva seksualnog nasilja koja su doživele u Stanici. Uprava ISP je dala izjave na poziv novinarke, a sadržaj našeg pristupa ćemo kratko sumirati u nastavku. Prilično je izvesno da će tekst uskoro biti objavljen, ali ne znamo detalje niti na koji način će priča biti dalje preneta u medijima i javnosti, pa smo smatrali da treba da se svi, koliko je to moguće, pripremimo na to.

Petnica osuđuje svaki oblik nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. U Petnici se uvek težilo najvišim standardima zaštite i brige o dobrobiti svih učesnika i učesnica u obrazovnom procesu. Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja u Petnici. Nastojali smo da sve osobe koje svojim ponašanjem ugrožavaju druge udaljimo iz Petnice. Posvećeni smo stalnom unapređenju procesa rada i pokušavamo da radimo na podizanju opšteg nivoa pedagoške obučenosti i spremnosti za nošenje sa izazovima svih koji rade sa polaznicima u Petnici.

Kada smo početkom ove godine, sa pojavom ove teme u širem društvenom kontekstu, uvideli da je potrebno dodatno unaprediti mehanizme reagovanja i razumevanje date problematike, prihvaćena je inicijativa da se jasnije definišu procedure prevencije i zaštite od uznemiravanja i zlostavljanja. Upravni odbor je u martu usvojio Deklaraciju o unapređenju zaštite integriteta učesnika i učesnica u obrazovnim aktivnostima IS Petnica, a nedavno je usvojen i prateći Akcioni plan koji jasno definiše korake koji će biti učinjeni da bismo se kroz obrazovanje i podizanje svesti efikasno suočili sa ovim širim društvenim problemom i da bi međuljudski odnosi u ISP bili na visokom nivou poštovanja, ravnopravnosti i tolerancije.

Nadamo se da će naš kontinuirani rad na ovim važnim pitanjima i posvećenost potrazi za uvek boljim rešenjima biti dovoljni da zadržimo poverenje roditelja koji šalju svoju decu u Petnicu, kao i svih saradnika, prijatelja i zaposlenih u ISP.

Iz ogromnog poštovanja prema svemu što pružate Petnici, nismo želeli da za ovo čujete iz novina ili glasina. Ovaj mejl šaljemo na listu rukovodilaca, saradnika i mlađih saradnika. Ukoliko mediji postave pitanje kvaliteta i bezbednosti rada u Petnici danas, daćemo sve od sebe da gore navedeno objavimo i široj javnosti. Nadamo se da će izneto pomoći i vama da odgovorite na eventualna pitanja koja će možda doći do vas ukoliko ova vest odjekne.

Ostajemo otvoreni za sva vaša pitanja i nadamo se da ćete nam pomoći da u budućnosti polaznicima pružamo inovativne obrazovne sadržaje u skladu sa najvišim standardima i u najbezbednijim mogućim uslovima", glasi mejl poslat članovima Petnice, navodi ovaj portal.

Šta kažu iz Petnice?

Portal b92.net pozvao je direktora "Petnice" Nikolu Božića za komenar. Božić se na pozve naše redakcije nije javio, ali je poslao poruku u kojoj navodi:

"Vreme je da se priča, ali najpre treba da govore žene koje su imale hrabrosti da podele svoja iskustva. Želimo da podržimo naše koleginice i osnažimo sve žrtve nasilja da progovore, i stoga mislimo da je sada trenutak da ih pažljivo slušamo. Zato, u narednim danima prepuštamo da se u medijskom prostoru čuje njihov glas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu