Počelo polaganje male mature; Ministar: Sve spremno

Beograd -- Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja je počela testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Rade Prelić/Ilustracija
Tanjug/Rade Prelić/Ilustracija

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika.

Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala.

Nakon testa iz maternjeg jezika, u četvrtak sledi test iz matematike a u petak kombinovani.

Pred budućim srednjoškolcima biće test od 20 pitanja podeljena na tri nivoa - osnovni srednji i napredni, a pitanja će biti otvorenog i zatvorenog tipa. Za njihovo rešavanja imaće 120 minuta.

Otvorena pitanja su kada učenici dopisuju odgovore, a zatvorena kad već imaju ponuđen odgovor.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je jutros da je "zaista sve spremno" za održavanje male mature i da je sve urađeno "uz sinergiju" svih nadležnih institucija.

"Sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Poštom Srbije, imamo 1.247 osnovnih škola, više od 12.700 pregledača testova i 1.700 supervizora. Epidemiloške mere se poštuju", kazao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Navode sindikata da su učenici pokazali nizak nivo znanja na probnim testovima male mature, Ružić je odbacio i ocenio da nema odudaranja u proseku znanja u odnosu na prethodne godine. "Pratili smo situaciju sa resornim zavodom i trudili se da test korespondira sa sadržajem koji je deci predstavljen u ovih godinu i po dana vanrednih okolnosti", istakao je on.

Ružić je naveo da su svi testovi dostavljeni, uz asistenciju Pošte i MUP, ali i upozorio da prete najdrastičnije kazne za objavljivanje sadržaja tih testova.

U nedelju, 27. juna, učenici će moći da vide preliminarne rezultate na sajtu Moja srednja škola i istog dana moći će da podnesu elektronsku žalbu, prigovor prvostepenoj komisiji na određeni zadatak.

Nakon toga u utorak, 29. juna, zaseda drugostepena komisija, a u petak će biti objavljeni konačni rezultati.

U subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu