Erdogan pokušava da popravi stvari

Ankara -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da Turska i Sjedinjene Države ulaze u "novu eru" odnosa.

Izvor: Beta-AP
Podeli
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

A ti odnosi su se, kako dodaje, pogoršali poslednjih godina zbog niza pitanja, iako su te dve države saveznice u NATO.

Erdogan je, međutim, pozvao SAD na poštovanje suverenih prava Turske što je očigledna aluzija na njegovu odluku o kupovini ruskog oružanog sistema, a zatražio je i podršku SAD u borbi Ankare protiv kurdskih grupa u Siriji koje Turska smatra teroristima.

Erdogan je govorio nekoliko dana posle svog prvog susreta s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom otkako je preuzeo dužnost. Njih dvojica se poznaju godinama, a sastali su se tokom samita NATO-a u Briselu.

Erdogan pokušava da popravi loše veze sa SAD i drugim zapadnim partnerima dok se njegova vlada suočava sa ekonomskim padom koji je pogoršala pandemija korona virusa.

Erdogan je u govoru koji je prenosila televizija rekao: "Složili smo se da ne postoji pitanje koje ne možemo prevazići i da su, naprotiv, područja saradnje veća i profitabilnija".

Dugogodišnji saveznici imaju dugačku listu nesuglasica, uključujući američku podršku kurdskim borcima u Siriji i tursku kupovinu ruskog odbrambenog sistema S-400 koja je razljutila Vašington i dovela do izbacivanja Ankare iz programa za proizvodnju najnovijih američkih lovačkih aviona F-35, a dovela je i do sankcije visokim turskim zvaničnicima odbrambene industrije i zabrane vojnih izvoznih dozvola.

Vašington kaže da ruski sistem predstavlja pretnju za bezbednost NATO-a i insistira na tome da se sankcije ne mogu ukinuti dok se Turska ne reši tog sistema koji je platila 2,5 milijarde dolara.

Ankara tvrdi da su kurdski borci u Siriji samo nastavak decenija oružane pobune Kurda u Turskoj.

Erdogan je svoj razgovor s Bajdenom opisao kao sveobuhvatan i produktivan i rekao da su se dogovorili da se ponovo sastanu: "Verujemo da smo otvorili vrata nove ere sa Sjedinjenim Državama na pozitivnoj i konstruktivnoj osnovi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu