Od otmice srpskih rudara na KiM navršava se 23 godine; Bez odgovora ko je kriv

Beograd -- Navršavaju se 23 godine od otmice srpskih rudara koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga "Belaćevac", Termoelektrane "Obilić" na KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Ilustracija, Depositphotos, TTstudio
Foto: Ilustracija, Depositphotos, TTstudio

Za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao.

Na današnji dan, pre 23 godine u ranim jutarnjim satima oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

Oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom. Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećaju iz Kancelarije za KiM.

Vinovnici tog zločina nisu pronađeni niti privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na KiM nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.

"Umesto istine o nestalima, mi se danas na KiM suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista", ističu iz Kancelarije za KiM.

Poručuju da će Beograd nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

"Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu