Evroparlamentarci raspravljaju o rezoluciji o BiH: Hrvati posebno insistiraju na jednom amandmanu

Na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta danas se u Briselu raspravlja, a sutra i glasa o amandmanima i izveštaju o napretku Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

22:20

Evroparlamentarci raspravljaju o rezoluciji o BiH: Hrvati posebno insistiraju na jednom amandmanu
EPA-EFE/FREDERICK FLORIN / POOL

Prema izveštaju koje je pre usvojen u Odboru za spoljnu politiku, ponoviće se potpora BiH na putu prema EU te poziv vlastima u toj državi da ispune uslove za preporuku Evropske komisije o dodeli statusa kandidata za članstvo u EU, prenosi "Jutarnji list".

Osudiće se i izjave koje se smatraju "huškačkima" i koji dižu tenzije.

Ono što je hrvatskim zastupnicima od posebnog interesa jeste spominjanje konstitutivnih naroda u tekstu izveštaja, kao što je to bio slučaj i pre. U tekstu koji je usvojen u Odboru nema spominjanja konstitutivnih naroda u BiH već samo građana. Prema predloženim amandmanima, kao i onim kompromisnim, na plenarnom zasedanju će se pokušati vratiti pojam "konstitutivni narodi". To očekuje i Željana Zovko, zastupnica HDZ-a koja je i potpredsednica Odbora za spoljnu politiku kao i delegacije za BiH i za tzv. Kosovo.

"Rezolucija o BiH je kroz kompromisne amandmane uzela u obzir sve moje amandmane, osim amandmana o konstitutivnosti. Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta izvestitelj će u ime zastupnika kluba EPP-a kroz amandman o konstitutivnosti vratiti rezoluciju na prethodni korak koji su započeli Andrej Plenković i Doris Pak (bivša zastupnica Evropskog parlamenta), te očekujem da je podrži čitav spektar zastupnika, uključujući i konzervativce", rekla je Zovko.

Isto tako zastupnici iz Hrvatske očekuju i ponavljanje poziva za reformu izbornog sistema u BiH.

Ove su tačke predmet aktivnosti hrvatske diplomatije poslednjih nekoliko meseci, ali bez puno uspeha. Veće ministara EU uopšte nije imalo na dnevnom redu juče u Luksemburgu Zapadni Balkan niti Bosnu i Hercegovinu, iako je u maju bilo najavljeno da će na ovom sastanku u junu to biti na dnevnom redu, uz moguće usvajanje i zaključaka. U NATO-u u završnoj deklaraciji sa samita ušla je rečenica koja spominje Dejtonski sporazum, za šta se zalagao hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Napori Hrvatske usmereni su prema zaštiti prava i ravnopravnosti Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda kao i pravo da sami biraju svoje predstavnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: