"Pet plus dva" = zatvaranje

Ambasadorika Nemačke u BiH Margret Uber navela da je plan međunarodne zajednice da se u nekom narednom periodu zatvori OHR.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

10:07

EPA-EFE Fehim Demir

Ambasadorika je obasnila da Nemačka, zajedno s ostalim članicama Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira teži tome da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Ona je u izjavi za banjalučke Nezavisne novine pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende "Pet plus dva" i da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim rečima, imenovanjem Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika, Vlada Nemačke želi da vrati BiH visoko na međunarodnu agendu.

"Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende 'Pet plus dva'. Nemačka vlada je uverena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH".

Rekla je i da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne sme domaće političare da oslobodi njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi, kao i da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

"Istovremeno, posebno kada je reč o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromenjivo, promene moraju biti moguće", rekla je i kao primer navela sprovodjenje odluke "Sejdić i Finci" Evropskog suda za ljudska prava, u smislu reforme izbornog zakonodavstva.

To bi, kazala je, zahtevalo ograničenu promenu Ustava.

Istakla je i da "trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim merama prema zemljama Zapadnog Balkana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: