"Veliko je pitanje šta bi se desilo"

Premijer Slovenije Janez Janša bio je na ceremoniji sećanja na operaciju u kojoj je pre 30 godina pošiljka oružja za slovenačku vojsku stigla u Tacen.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.06.2021.

08:03

Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

To se smatra presudnim trenutkom za ostvarivanje slovenačke nezavisnosti.

Janša, koji je pre 30 godina bio ministar odbrane, položio je vence na spomen obeležje policajcima koji su poginuli u slovenačkom ratu za nezavisnost, zajedno sa Igorom Bavčarom, tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova, Dimitrijem Rupelom, ministrom spoljnih poslova i Antonom Krkovičem, tadašnjim komandantom 1. specijalne brigade MORIS, prenela je STA.

Tokom ceremonije okupljeni su se prisetili operacije BOR za kupovinu oružja i operacije KANAL za kupovinu radio stanica.

"Ovom pošiljkom oružja Slovenija je verovatno prošla tačku sopstvene odbrambene spremnosti. Da nije bilo tako, veliko je pitanje šta bi se dogodilo kasnije kada je Slovenija napadnuta", rekao je Janša u obraćanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: