Testovi za maturu pod pratnjom policije; "To znači da smo odgovorni. Budite opušteni" VIDEO

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kazao je da su ovu školsku godinu obeležile vanredne, ali ne i neregularne okolnosti.

Izvor: B92, prva
Podeli

Govoreći o maloj maturi koju će đaci polagati od srede pa do petka, istakao je u razgovoru za TV Prva da su pomno pratili sadržaje i da su testovi struktuirani po tome.

Testovi za malu maturu su krenuli jutros ka Leskovcu i Vranju u pratnji policije, a Ružić je istakoa roditelji i učenici treba da budu opušteni, jer su testovi lakši od probnog koji je održan u aprilu i svi svršeni osmaci će biti upisani.

"Testovi su strukturirani u skladu sa uslovima u kojima se odvijao proces obrazovanja, sa većim brojem takozvanih zatvorenih pitanja sa ponuđenim odgovorima, što olakšava deci. Sigurno je da će završni testovi biti lakši u odnosu na probni održan 9. i 10. aprila, ali je najvažnije da deca budu opuštena i puste znanju na volju. Uveren sam da imaju dovoljno znanja da upišu željene škole", rekao je Ružić gostujući na Televiziji Prva.

Na pitanje kako to njemu zvuči kada čuje da su testovi u pratnji policije, on je istakao da to "znači da smo odgovorni".

Dodao je da će ove godine malu maturu polagati nešto preko 68.000 osmaka i da niko neće ostati neupisan.

"U školama koje imaju do 50 osmaka testovi će se raditi u fiskulturnoj ili svečanoj sali uz prisustvo kontrolora, a u ostalim školama će biti do 12 učenika u učinoci uz dva kontrolora", najavio je ministar priosvete.

On je naveo kako očekuje da će naredna tri dana sve proteći regularno, jer su preduzete bezbednosne mere da rešenja testova ne "procure".

"Imamo i bekap varijantu ukoliko se to desi, ali ja ne želim uopšte da razmišljam o tome. Imamo 18 tačaka koje smo prcenili kao moguće izazove. Jedinoi gde može da se u tih 1247 škola bude nepravilnosti to je ljudski faktor", rekao je Ružić.

Upozorio je da će svaki pokušaj da se test slika i pošalje nekome biti kažnjen.

"To smo predupredili tako što će otvaranju testova koji su u zapečaćenim poštanskim kutijama prisustvovati direktori osnovnih škola. Oni će taj proces morati da snime i da pošalju na server kako bi imali dokaz da je sve urađeno kako treba. Svi ostali pisutni neće imati mogućnost da koriste mobilne telefone". rekao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu