Skupština usvojila Vučićev izveštaj o KiM; "Ne interesuje nas vaša nezavisnost, ne damo više na Srbiju" VIDEO

Danas je održana 5. posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vućić poslanike obavestio o toku pregovora Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

06:30

Default images

Predsednik Srbije kazao je danas "da pred nama nije lak zadatak" i da "nije vreme za prevelika očekivanja ili očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja je oko nas".

Skupština Srbije prihvatila Vučićev izveštaj o KiM

Skupština Srbije prihvatila je danas izveštaj o radu Kancelarije za KiM za period od maja 2019. do juna 2021. godine, kao i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini za period od maja 2019. do 15. juna 2021.godine.

Izveštaj je danas poslanicima u parlamentu predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a poslanici su poručili da podržavaju politiku koju vodi za očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

"Nema više ponižavanja Srbije"

Vučić je govorio i o situaciji u regionu i o postupcima susednih država koji se tiču Srbije. Tu se, pre svega, osvrnuo na crnogorsku Rezoluciju o Srebrenici.

"Vi ste imali jednu rezoluciju pa ste doneli novu da bude jasno da su Srbi počinili genocid. Dakle ovde je reč o kolektivnoj krivici, jer nisu pomenuli nijedno ime i prezime posebno. Samo su Srbi, po njima, genocidni, i oni će da nastave sa tim. Jer njima odgovara samo neuspešna Srbija, Srbija sa propalim fabrikama, sa katancima... Nama je potrebno da razumemo gradimo mir u regionu i želimo dobre odnose sa svima. Ne interesuje me vaša nezavisnost, ali nema više ponižavanja Srbije, neka vam bude jasno", rekao je Vučić.

"Bol albanskih i srpskih majki je isti"

Vučić je rekao da Srbija pokazuje jasnu nameru za saradnjom i da traži da to vidi i sa druge strane.

"Nemamo nameru da sprečavamo istragu jer smatramo to civilizacijskim pitanjem. Isto tago molimo da se osvrnete na one koji su gluvi na naše molbe da se otkrije gde su sahranjeni ubijeni Srbi. Ne postoji razlika između bola majki, tako da se nadam da ćete se isto tako zalagati da se otkrije i gde su grobovi albanskog, ali i srpskog stanovništva", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija u prethodnih pet godina više uložila u Medveđu nego što je ulagano u prethodnih sedam decenija.

"Nastavićemo da ulažemo i u Preševo, i dovodićemo investitore u te krajeve", rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija najviše ulagala u jug Srbije, i da tu očekuje i najveći porast, i da veruje da će se u tim delovima zemlje povećati životni standard.

"U vranjskom okrugu sam otvorio tri fabrike, isto i u Leskovcu. Plašim se da će biti problema sa nekim investitorima zbog korone", rekao je Vučić, i dodao da se nada otvaranju novih radnih mesta na potezu od Vranja i Kumanova, u saradnji sa Severnom Makedonijom.

"Što se tiče kritika na račun Briselskog sporazuma, lako je sa distance govoriti tako, gospodine Glišiću. Briselski sporazum je nešto što sam potpisao u užarenoj atmosferi, govorili su da sam najveći izdajnik, tada sam govorio da se sačeka i da se za nekoliko godina vidi kako će Srbija da se zalaže za Briselski sporazum, a kako će Alabanci prema njemu da se ophode", rekao je Vučić.

"Gotovo po svaku cenu da čuvamo mir i stabilnost jer je to uslov našeg napretka u svakoj sferi i oblasti o kojoj sam govorio. Kada pominjete Srebrenicu, ja ne govorim o tome jer mislim da je to mala stvar u poređenju sa onim što se desilo srebreničkim žrtvama", komentarisao je Vučić izlaganje Aleksandra Martinovića.

Vučić je rekao da je znao da Priština neće ispuniti preuzete obaveze oko Zajednice srpskih opština, zato što im to nikada nije ni bio plan, i da se za to vreme naša zemlja dramatično razvijala.

"Ja ne mogu za Prištinu da govorim, pošto oni ne daju zvanične podatke, već hvatamo neke fragmente podataka MMF-a", kazao je predsednik Srbije.

"Imam dovoljno hrabrosti da kažem narodu da je situacija teška na Kosovu i Metohiji, ali nikada nećemo pristati da se ne borimo i nikada nećemo pristati na predaju. Mi moramo da sebe prestanemo da lažemo, svi znamo da se niko nikada nije držao principa. Kako neko može da ima pravo na samoopredeljenje, a neko nema", zapitao je Vučić.

Vučić odgovorio Pastoru, Palmi i Krkobabiću

"Mene nije strah šta će da bude na izborima, niti šta će da mi kaže svaki građanin Srbije, zato što znam da govorim istinu", rekao je Vučić.

"Gospodinu Pastoru mogu da kažem da sam zadovoljan našim odnosima sa Mađarima. To što mađarska zajednica napreduje, to je za nas uspeh i za svaku pohvalu", rekao je Vučić.

Odgovorio je i Krkobabiću, koji je govorio o srpskoj imovini na KiM.

"Odmah ću se osvrnuti na nadahnuti govor prepun dobre namere. Ali kada pročitate na Vikipediji da mi imamo 58 odsto imovine na Kosovu, to prosto nije tačno. Kada smo krenuli u razgovore o imovini, mi smo se držali određenih principa. Zapad ima svoje principe", rekao je Vučić.

Govoreći o namerama Prištine, Vučić kaže da ne vide da su one pozitivne u smislu pronalaženja rešenja.

"Da nam ponude bombonu, ja ću da pogledam šta ima na toj bomboni jer sve što rade ne rade sa željom da postignu dogovor", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da na pitanje, koje često postavlja, a to je - zašto se krši Rezolucija - ne dobija konkretan odgovor.

"Kada ih pitate zašto krše Rezoluciju, samo vam odgovore promena činjeničnog stanja na terenu. To je sintagma koju uvek koriste. A da ulazite u konflikte sa NATO-om, to nije ralno i nije odgovorno", objasnio je Vučić.

"Nemam šta da zamerim ni Borelju ni Lajčaku. Možda mogu neku izjavu da im zamerim, ali oni su zato tu, da drže balans. Što se tiče vođenja samih razgovora, ja tu nemam nikakvu zamerku na njihov rad. Decenijama prisustvujem namerama da se Alabancima udovolji", osvrnuo se Vučić na poslednje razgovore.

Vučić: Povećanje budžeta Prištine zbog nabavke oružja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Skupštini Srbije preneo poslanicima da prištinske vlasti nameravaju da u narednom periodu povećaju budžet kako bi nabavili naoružanje.

Vučić je kazao da prištinske vlasti u budžetu za 2022. planiraju 106 miliona evra, naspram 67 miliona evra koliko se izdvaja ove godine za Kosovske bezbednosne snage (KBS).

Prema njegovim rečima, 2023. izdvajanja za KBS biće 114,4 miliona evra, a 2024. biće 133,1 milion evra.

Najveće povećanje budžeta planirano je za nabavku naoružanja, dodao je on.

Preneo je da su KBS opremljene sa 118 vozila tipa hamer, 17 vozila tipa kobre, 22 motorna vozila tipa landrover, 44 vozila puh, imaju jedan mercedes aroks sa osam točkova.

U narednom periodu planiraju, dodaje, nabavku tri laka helikoptera, i tri srednja transportna helikoptera.

Postoji opasnost, dodao je, pošto su imali veliku vežbu sa Amerikancima i zapadnim partnerima, na kojima su učestvovali i blek hok helikopteri, kao i patriot helikopteri, da da će im ih Amerikanci ostaviti, ali kako je rekao, "nemamo nikakve pokazatelje za to“,

Vučić je kazao da je činjenica da je proces transformacije KBS rezultat jednostrane primene Rezolucije 1244.

To, kaže, zapadne sile pravdaju „promenom činjeničnog stanja na terenu“, što nije u skladu sa pravnim normama i međunarodno pravnim propisima.

Pastor: Vlast do 2012. godine nije govorila istinu o KiM

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, Balint Pastor, rekao je danas u parlamentu da vlast do 2012.godine nije govorila istinu o KiM i da se sa promenom vlasti i to promenilo.

Na sednici Skupštine Srbije, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom, Pastor je kazao da su do 2012.godine u parlamentu usvajane rezolucije, deklaracije i akti, koji nisu bili u skladu sa realnim stanjem stvari.

"U tim raspravama sam govorio da je jasno šta piše u Ustavu, zna se kakvu zakletvu polaže predsednik, ali opet sa druge stane, organi Srbije od 1999. godine nemaju vlast na području KiM. Od 2012.godine, od kad se vlast promenila, mnogo realnije se govori, jer se govori istina", rekao je Pastor.

Primetio je da je Vučić rekao da se stav zapadnih sila neće promeniti u vezi sa KiM, da je kompromisno rešenje jedino moguće, navodeći da je SVM zahvalan što na takav način predsednik pristupa problemu.

"Ako bi se jedna rečenica trebalo izgovoriti u vezi ove teme, molimo vas da pregovarate na način da razgovori, mir, stabilnost i kompromis nemaju alternativu", rekao je on.

Pastor je pozvao Vučića da nastavi da podržava Srbe na KiM i u finansijskom i moralnom i svakom drugom smislu.

"Mnogim partijama u Srbiji to smeta. Nama vojvođanskim Mađarima to ne smeta. I treba da podržavate Srbe na KiM, kao što i nas podržava Mađarska. To se zove odgovorna nacionalna politika", rekao je Pastor.

Kazao je da dovoljno govori podatak što danas ima 95.000 Srba na KiM, a da ih je pre 20 i više godina bilo za 120.000 više.

"Zaintresovani smo za to da se stvore uslovi za to da pripadnici srpskog naroda mogu da ostanu na svojim ognjištima", poručio je Pastor.

Kamberi: Vidim perspektivu u normalizaciji odnosa sa Srbijom

Poslanicima u Skupštini se obratio i narodni poslanik Šaip Kamberi. On je rekao da kao predstavnik albanskog naroda perspektivu vidi u normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Kao pripadnik albanskog naroda, ja vidim perspektivu u EU, ali i u normalizaciji odnosa sa Srbijom. Formula suživota balkanskih naroda jeste razumevanje, sve drugo vodilo je u krvave sukobe. Smatram da je briselski dijalog jedini mehanizam za normalizaciju odnosa, iako smatram da Brisel ne pokazuje dovoljno interesovanje za to pitanje“, rekao je Kamberi.

"Jezik mržnje i recikliranje termina iz devedesetih godina nemaju mesto u dijalogu. Shvatam da Srbija zastupa svoje interese, ali Srbija mora da shvati da pregovarate sa ljudima čiju su decu ubijali srpski Škorpioni. Danas se mora shvatiti da je nezavisnost Kosova rezultat dešavanja od raspada Jugoslavije", rekao je Kamberi.

"Srpska javnost mora znati da su izvršena ubistva albanskog stanovništva, srpske snage su vršile rasprostranjene i organizovane napade na Albance", rekao je Kamberi.

Zapad neće promeniti mišljenje

"Reč je o pitanju koje je u podtekstu gotovo svake naše političke teme, svakog našeg državnotvornog napora, ali mnogo dublje sustinskog, identitetskog, ekonomskog, i svakog drugoh pitanja“, objasnio je on. Vučić je istakao da smo nekada morali da odlažemo pitanje Kosova, ali ga time ga nismo rešili. On je istakao da smo dužni da to rešimo prema građanima Srbije.

"Moraćemo da nastavimo da ga rešavamo odgovorno sa strateškim poglednom u budućnost i svesti o tome kako želimo zemlju da ostavimo potomcima“", rekao je on.

Vučić je istakao da je to dug prema svakom pripadniku našeg narodu u zemlji i rasejanju.

Od toga kako naša generacija bude rešavala pitanje Kosova i Metohije zavisi budućnost naše dece i naše države, istakao je on u obraćanju Skupštini.

On se osvrnuo na egzodus Srba sa KiM, posebno u vreme dolaska međunarodnih snaga na KiM.

"Srba ima ne više od 95.000, a Albanaca ne više od milion", kazao je Vučić i naveo da je odnos Albanaca naspram Srba jeste 1:15.

"To dovoljno govori o težini sa kojom se suočava naš narod i naša država... Uradili smo mnogo toga čime možemo da se ponosimo. Prosečno smo davali oko 500 miliona evra za naš narod godišnje", naveo je naš predsednik i naveo da je odliv manji, iako se trend nastavio da ljudi idu u centralnu Srbiju radi boljeg života.

On je istakao da zamrznuti konflikt ne odgovara, odnosno da Srbima na KiM nije do toga, naveo je da je ako se ne dođe do kompromisnog rešenja, "možemo da dođemo u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt". Predsednik je rekao da ljudi u Beogradu koji sede po kafićima lako pričaju o tome kako nam je potreban zamrznuti konflikt, ali da tako ne misli naš narod koji živi u teškim uslovima na KiM i pogotovo u srpskim enklavama.

"Oni ne žive na način kao mi ovde, već mnogo teže i zato žele da pregovori postoje da bismo mogli bilo kada u bućnosti da dođemo do nekog kompromisnog rešenja. Ako ne, onda ćemo doći u sitauciju da neko odmrzne taj konflikt", naveo je Vučić.

Plašim se da će ostati "zamrznut konflikt", kazao je Vučić, ali je izrazio nadu da do toga neće doći.

Predsednk ističe da to nije samo pitanje ko ima više oružja i ko je snažnuji već da je pitanje ko ima pravo i ko želi ili ne želi da nečiju decu vraća u mrtvačkim sanducima ili da učini sve što je moguće da takvu situaciju izbegne. Vučić dodaje da može, takođe, u Beogradu da čuje kako je bitno samo da što više prolazi vreme po pitanju KiM, pošto ćemo mi biti sve jači Kosovo sve slabije.

Kako kaže, ekonomski je to tačno, a pitanje da li je tačno i politički. Vučić napominje da zapadne slile svoj sud neće promeniti šta god da se desi i da će se i dalje zalagati za nezavisno Kosovo ili otcepljenje Kosova od Srbije po svaku cenu.

"Ne treba da očekujemo pravdu"

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs
Predsednik se osvrnuo na to što je prilikom sastanka u Briselu naveo da je albanska strana predložila deklaraciju miru, na šta je Vučić kazao da bi to bilo kao da potpisujemo sporazum sa samim sobom.

Govoreći o Zapadu i NATO bombardovanju, kazao je da ne treba da očekujemo pravdu.

"Ne treba da očekujemo pravdu, plaćaćemo cenu manjim delom naše politike i većim delom bahatog i brutalnog ponašanja velkih sila. Nikada nam neće reći 'izvinite', već će reći da su to uradili da bi sprečili humanitarnu katastrofu. Zar nije gora katastrofa u Avganistanu? Što niste odvojili Alepo i Homs od Damaska? Samo ste to Srbima uzeli. 'U pravu si, Aleksandre, ali da pređemo na realnost'", naveo je on.

"Mi se zalažemo za integritet BiH uz poštovanje RS, a kada ih iz RS pitaju kako ste Albancima dali pravo na opredeljenje, a Srbi nemaju pravo na to uprkos sporazumu?", pitao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da nema odgovor.

"Muk", naveo je Vučić.

"A šta da kažem tim ljudima? Jedan od državnika mi je rekao. 'Sve si u pravu, ali je situacija i moraš da imaš pragmatičan pristup'. I nema smislenog odgovora i neće ga biti. Treba da gledamo sebe i šta možemo i dokle možemo. Naš problem je što nemamo decu", dodao je predsednik Srbije.

"Nije ni za brigu"

FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs
Govoreći o naoružavanju kosovskih snaga, on je istakao da niko ne kritikuje to što zapadne strane naoružavaju KBS uprkos kršenju Rezolucije 1244.

"To što oni ulažu naspram nas, nije ni za brigu. Za brigu je trend koji pokazuje da neke zapadne zemlje žele dodatno da ih naoružaju. Onda ih pitamo zašto to radite, oni nas pitaju zašto to vi radite. Mi to radimo zato što imamo pravo na to, mi smo suverena država. To vam govori da ih tretiraju kao suverenu državu, uprkos Rezoluciji 1244", naveo je on.

Ponovio je izreku "Što priliči Jupiteru ne priliči volu" i parafrazirao da smo za zapadne sile "mi volovi koji nemaju ista prava kao Albanci na Kosovu".

"Neće moja deca biti kukavice. Ne bih voleo kao otac da mi neko Danila i Vukana vraća u kovčegu", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da Priština može da podnese tužbu za genocid protiv Srbije, ali da u tom slučaju ne vidi o čemu bi dve strane razgovarale. Podnoseći u Skupštini Srbije izveštaj o pregovorima u Briselu, Vučić je ponovio da je premijer Kosova Aljbin Kurti otvorio temu tužbe za genocid i rekao da bi se ona oslanjala na stanje na terenu.

"Najveći problem je što ja ne vidim rešenje, ne vidim kako bi kompromis izgledao i ne vidim nameru druge strane da razmišlja o kompromisu. Hajde, podnesite tužbu da vidim šta ćete da uradite, ali onda ne znam o čemu bismo u tom slučaju razgovarali", rekao je Vučić.

On je pitao da li se očekuje da Srbija plaća ratnu odštetu zato što je neko otcepio njen suvereni deo.

"Kada? Nikad"

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/bs
Vučić se osvrnuo na dijalog Beograda i Prištine, i istakao da se ništa nije skrivalo od javnosti.

"Osnovni sporazum je svako dete moglo da pročita i shvati", naveo je on.

Dijalog je jedina mogućnost da se reši pitanje Kosova i Metohije, kaže Vučić i ističe da je Srbija ispunila sve, a Albanci nisu spremni da ispune svoje obaveze.

"Na poslednjem sastanku u Briselu, Albanci su u više ponovili rekli da njih ne interesuje šta je neka prethodna vlast potpisala", kazao je Vučić i naveo kako su ponavljali 14. februar, odnosno datum kada je Aljbin Kurti došao na vlast sa 50,28 odsto glasova.

Trudio sam se na pristojan način da kažem da imamo mnogo tema.

"Ne. jedina tema je bila - kada ćete priznati nezavisnost Kosova. Kurti se okrenuo prema meni i pitao pet puta - kada, kada kada kada kada?" Rekao sam mu: Nikad! ", kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da moraju da se ispoštuju obaveze sporazuma, Kurti je kazao da je Ustavni sud tzv. Kosova i pozvao se da žele multtietničko društvo.

"To vam kaže oni koji su hteli da se otcepe uz bombe", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije navodi da onda shvatate sa kakvim ljudima govorite i naveo da su Albanci predložili Nacionalni savet manjina.

Na to mu je Borelj rekao je da ne možete da pričate o pravima manjima jedne suverene države, na šta je Kurti kazao da su oni takođe suvereni, navodi Vučić.

"Niste. Da jeste, ne bi bio ovde sa mnom da razgovaraš", kazao je Vučić i naveo da bez mira i stabilnosti nema ekonomskog napretka.

"Bez mira i stabilnosti, opet ćemo biti na dnu Evrope. Promenili smo paradigmu. On gubitnika, do toga da mi zameraju šta glasno govorim o našim uspesima. Srbija sme da pobeđuje u odbojci i košarci. Srbija sama kreira novac kojim napreduje brže od ostalih evropskih zemalja", objasnio je Vučić.

"Nemoj da pomisliš da fizički zauzmeš Valač"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u nedavnom dijalogu sa predstavnicima Prištine u Briselu jasno rekao da Beograd neće dozvoliti nikakav novi progon srpskog naroda, kao što se to dogodilo u akcijama Oluja ili Bljesak.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Vučić je rekao da je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković svedok da je najmanje tri puta rekao i zamolio premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da ne pokušava da fizički zauzima stanicu Valač, jer zna da je to bilo u planu.

"Rekao sam: 'Nemoj, molim te, da pomisliš fizički da zauzimaš Valač. Možeš, ali na 24 ili 48 sati. I to je sve", rekao je Vučić.

On je rekao da njegovi sinovi nikada neće biti kukavice i da će se odazvati svakom eventualnom pozivu za odbranu zemlje, ali da kao njihov otac ne bi voleo da se ni oni ni bilo čije dete vrati u kovčegu, i da je zato Srbija tako snažno opredeljena za postizanje kompromisa.

"Nemojte terati Srbiju da radi nešto što ne može, nego joj pomozite da uradi ono što je moguće", rekao je on.

On je optužio međunarodnu zajednicu za licemerje u odnosu prema Srbima i kao primer za to naveo odnos prema Kosovu i prema Republici Srpskoj.

"Delili smo vakcine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je do sada u srpskim sredinama na KiM 25 500 ljudi vakcinisano, a više od 22.600 primilo je drugu dozu.

Starijih od 60 godina drugu dozu je primilo 67 odsto građana, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije i ukazao da je Srbija ponudila vakcine svima na KiM, ali da su prištinske vlasti to odbile.

"Oni su delili građane, mi nismo", napomenuo je i dodao da je zato vakcinacija morala da se izmesti u okolne opštine u centralnoj Srbiji.

"Nepoštovanje onoga što su sami potpisali"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pitanje šta naša država može da učini da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenio da Beograd nema prava na arogantan pristup u pregovorima sa Prištinom, bez obzira što oni misle da to pravo imaju. Vučić je na j posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije na kojoj informiše građane i poslanike o pregovorima u Briselu i perspektivama delovanja srpske države na Kosovu i Metohiji, kazao i da je sam sebi zamerio što je u jednom trenutku reagovao emocionalno i nepotrebnim uvredama odgovorio drugoj strani.

"Imamo li pravo na arogantan, osion i bahat pristup u pregovorima sa Prištinom, oni misle da ga imaju, ja mislim da ga nemamo i sebi sam zamerio što sam u jednom trenutku slušajući najteže uvrede na račun Srbije i na račun ljudi iz sistema države Srbije, ničim potkrepljene optužbe, reagovao burno i uzvratio ružnim nepotrebnim uvredama drugoj strani", kazao je Vučić. Dodao je da je živ čovek i da ponekad emocionalno reaguje.

"Ponekada ne možete da trpite da tri sata slušate gluposti, neistine, nepoštovanje svega što je dogovoreno, neuvažavanje činjenica, nepoštovanje onoga što su sami potpisali i prihvatili, a da ne reagujete", kazao je Vučić.

Drecun o izveštaju

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je taj odbor jednoglasno usvojio izveštaj Kancelarije za KiM i izveštaj o dijalogu sa privremenim institucijama u Prištini.

Drecun je na sednici, na kojoj je te izveštaje predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da Odbor snažno podržava napore države da pomogne srpskom narodu da opstane na KiM , da se razvija i bude bezbedan. On je dodao da su Kancelarija za KiM i Vlada Srbije pokrili sve oblasti života i da su sredstva ravnomerno rasporedjena svim opštinama u kojima žive Srbi.

Drecun je naveo da Odbor za KiM snažno podržava izgradnju kuća, ekonomsko osnaživanje Srba, izgradnju infrastrukture, navodeći da se na taj način čuva srpski narod. Istakao je da je zaštita kulturnog i istorijskog nasledja važna za očuvanje duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda. “Treba da nastavimo kao do sada i da se što više Srba vrati na svoja ognjišta, da se narod razvija i umnoži, a to možemo uz pomoć dijaloga i snažnim opredeljenjem da se kosovski problem rešava na miran način, a ne pretnjama i jednostranim odlukama”, rekao je Drecun.

Poručio je da je Odbor pruža podršku rukovodstvu da u dijalogu sa privremenim institucijama u Prištini maksimalno štiti državne interese uz iskrenu posvećenost za traganjem i podsticanjem kompromisnog rešenja.

Kako je naveo, to može da se postigne jedino dijalogom, a nikako u okviru proglašene nezavisnosti Kosova. Na ovoj generaciji je odgovornost da mladi Srbi i Albanaci ne vide arhi neprijatelje jedni u drugima već da prihvate nešto što je realno, a to je zajednički život”, rekao je Drecun i primetio da Priština nikako to da shvati.

Većina prisutna

Pre početka sednice, predsednik Skupštine Ivica Dačić utvrdio je da je većina prisutna u parlamentu, te da je takođe većinom prihvatila njegov predlog o raspravi u vezi sa izveštajem o dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je ranije navedeno, na dnevnom redu je Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. do juna 2021. i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna 2021.

Oba izveštaja podnela je Srpska vlada, ali će ih poslanicima i javnosti, kako je najavjeno, predstaviti predsednik Srbije.

U izveštaju je navedeno ko je sve učestvovao u dosadašnjim pregovorima, o kojim temama se razgovaralo i šta je do sada implementirano.

Ranije je konstatovano da Priština nije ispunila preuzete obaveze, pre svega nije formirala Zajednicu srpskih opština, nisu do kraja rešena pitanja policije i pravosudja, nema većeg napretka ni o pitanjima energetike, telekomunikacija niti katastra, smanjen je broj zvaničnih poseta, nema povratka Srba na Kosovo, nema napretka u priznavanju diploma.

U izveštaju je navedeno da je poboljšana privredna saradnja, sloboda kretanja i protoka ljudi robe i kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: