Raisi rekao "ne" Bajdenu

Novoizabrani iranski predsednik Ebrahim Raisi je odbacio danas mogućnost da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

22:16

Raisi rekao
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Na pitanje o mogućem sastanku sa Bajdenom, Raisi je samo odgovorio: "Ne."

Namrštio se i zagledao ispred sebe, bez iznošenja bilo kakvih detalja, preneo je Rojters.

On je rekao i da su SAD prekršile nuklearni sporazum iz 2015. godine i da Evropska unija nije ispunila svoje obaveze.

"Sjedinjene Države i EU treba da ispune svoja obećanja u okviru sporazuma", rekao je Raisi u Teheranu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je u petak pobedio na izborima.

"Zahtevam od Sjedinjenih Država da se vrate svojoj posvećenosti sporazumu. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute i verifikovane od strane Teherana", rekao je Raisi.

On je dodao da se Iran u svojoj spoljnoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svetom.

"Nećemo vezati interese iranskog naroda za nuklearni sporazum", poručio je Raisi.

On je kazao i da bi trebalo da dobije nagradu za odbranu ljudskih prava, koja je, kako kaže, oduvek branio, i da su američke sankcije protiv njega zbog navodnog kršenja ljudskih prava, zapravo izrečene zbog njegovog obavljanja sudijske dužnosti.

Takođe, rekao je da se o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati.

U međuvremenu, u Beču se od aprila vode pregovori kako bi se pronašao način da se Iran i SAD vrate u nuklearni pakt, koji je Vašington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, a zatim ponovo uveo sankcije Iranu.

Zvanični Teheran je nakon toga prekršio ograničenja iz sporazuma u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: