Oglasio se novoizabrani iranski predsednik: SAD prekršile nuklearni sporazum; EU nije ispunila obaveze

Novoizabrani iranski predsednik Ebrahim Raisi kazao je da su Sjedinjene Države prekršile nuklearni sporazum iz 2015. godine i da EU nije ispunila svoje obaveze.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.06.2021.

13:10

Oglasio se novoizabrani iranski predsednik: SAD prekršile nuklearni sporazum; EU nije ispunila obaveze
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

"Sjedinjene Države i EU treba da ispune svoja obećanja u okviru sporazuma", rekao je Raisi u Teheranu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je u petak pobedio na izborima, a prenosi agencija Rojters.

"Zahtevam od Sjedinjenih Država da se vrate svojoj posvećenosti sporazumu. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute i verifikovane od strane Teherana", rekao je Raisi.

Dodaje da se Iran u svojoj spoljnoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svetom.

"Nećemo vezati interese iranskog naroda za nuklearni sporazum", poručio je Raisi.

Poručuje i da bi trebalo da dobije nagradu za odbranu ljudskih prava, koja je, kako kaže, oduvek branio, i da su američke sankcije protiv njega zbog navodnog kršenja ljudskih prava, zapravo izrečene zbog njegovog obavljanja dužnosti kao sudije.

Takođe je rekao da se o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati.

U Beču se od aprila vode pregovori kako bi se razmotrilo kako se Iran i SAD mogu vratiti u nuklearni pakt, koji je Vašington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, a zatim ponovo uveo sankcije Iranu. Zvanični Teheran je nakon toga prekršio ograničenja iz sporazuma u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: