A da Hrvati nauče ćirilicu?

Zagreb -- Deo manjinskih prava u Hrvatskoj je garantovan Ustavom, izjavio istoričar Tvrtko Jaković i istakao da se ta prava ne mogu menjati voljom jednog gradonačelnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

Prema njegovim rečima, mešovite hrvatko-srpske škole, što je predložio prvi čovek Vukovara Ivan Penava, trebalo bi ostvariti, kao i da bi Hrvati trebalo da znaju ćirilicu, ne samo Srbi.

Komentarišući tu ideju, Jakovina podseća da su manjinska prava uneta u hrvatsko zakonodavstvo kada je završena mirna reintegracija Podunavlja.

"U to ne možete dirati i škole i pravo na školovanje na vlastitom jeziku i pismu verovatno su deo tog paketa i ne mislim da se to može menjati voljom jednog gradonačelnika. Ako se ne varam isti gradonačelnik je bio kada su Norvežani izgradili školu koja je trebalo da bude zajednička pa su tražili novac nazad", rekao je Jakovina za zagrebačku N1 tv.

Podsetio je da su uoči ulaska Hrvatske u EU on i njegove dve koleginice bili izabrani da naprave tip udžbenika koji je trebalo da bude prihvaćen u Podunavlju za decu u hrvatsko-srpskim školama, ali da je to, kako je rekao, izazvalo najviše reakcija na hrvatskoj strani. Podsetio je i da je tada jedna od ekspertkinja u Ministarstvu prosvete rekla: "Ako Srbi na to pristaju, to ne može biti dobro".

"Ako tako razmišljate onda nema pomirenja, onda razmišljate o isključivoj interpretaciji. Bilo je istoričara koji su na sliku spaljenih srpskih sela imali dilemu da li je to srpsko selo ili nije”, rekao je.

Podsetio je i da je HDZ u Vukovaru bio na vlasti do prošle godine dok njihov kandidat nije postao kandidat Miroslava Škore.

“Spojene škole i škole u kojima će neki predmeti biti zajednički mislim da je to dobar početak. Mislim da je važno, ne samo za Srbe da znaju ćirilicu, nego da bi bilo korisno da možda i Hrvati znaju ćirilicu jer ima puno knjiga na ćirilici i dobiće znanje koji drugi neće", rekao je Jakovina i dodao da smatra da bi zajednička nastava za Srbe i Hrvat trebalo da se ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu