"Crnogorsko čojstvo" i "Srbija se sprema za novu agresiju"

Sarajevo -- Predsednik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović nazvao je "čojstvom" potez Crne Gore koja je usvojila rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Istovremeno, kritike predsednika Srbije na taj potez Crne Gore nazvao je prikrivanjem zločina devedesetih, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Podsetimo, Skupština Crne Gore usvojila je u četvrtak Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Komentarišući taj potez crnogorskih vlasti Aleksandar Vučić je rekao da je to pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti Srbima i Srbiji.

Izetbegović je u pisanoj izjavi naveo kako se Crna Gora našla na pravoj strani istorije.

"To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i greh. Crnogorci su ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni odbaciti istorijske zablude i da na temelju istine – ma koliko ona nekad gorka bila – grade buduće odnose sa svojim okruženjem", napisao je Izetbegović na društvenim mrežama.

Dodao je da je Crna Gora politikom Slobodana Miloševića bila uvučena u "agresiju na BiH i zlo koje je počinjeno širom Balkana".

Takođe, predsednik SDA je dodao i da Vučić izbegava da prihvati odgovornost za zločine za koje je presuđeo pred međunarodnim sudovima vodeći Srbe u zabludu.

"Iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistav koji ih je proizveo", istakao je Izetbegović.

Dodao je da se Srbija priprema za "nove tihe agresije i pokušaje dominacije"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu