Upozorenje: I do 40 stepeni celzijusa; pred nama tropsko leto?

Od sutra, 22.juna, biće veoma toplo vreme, sa temperaturom (i jutarnjom i dnevnom) znatno iznad proseka za ovaj period godine, upozorava RHMZ.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

18:27

Upozorenje: I do 40 stepeni celzijusa; pred nama tropsko leto?
Shutterstock/ Chayathorn Lertpanyaroj

Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se u intervalu od 36 do 38 stepeni celzijusa, a u četvrtak ponegde i do 40. Manji pad temperature očekuje se od petka 25. juna.

Takođe i u Beogradu biće veoma toplo i sparno, sa najvišom temperaturom do petka u intervalu od 37 do 40 stepeni Celzijusovih.

Da li će tropske vrućine biti svakodnevica tokom celog leta, otkriva poznati meteorolog Nedeljko Todorović.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da će narednih sedam do deset dana u Srbiji biti toplo, sa temperaturama do 39 stepeni.

Nedeljko Todorović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da pre sedam dana maksimalna temperatura nije dostigla ni 20 stepeni, a sada je viša za skoro 15 stepeni.

Te promene su, kaže, karakteristika naše klime.

"Narednih sedam do 10 dana pravo letnje vreme, najtopliji dan biće četvrtak sa maksimalnom temperaturom između 35 i 38 stepeni, a na istoku i do 39", istakao je meteorolog.

Prema njegovim rečima, u petak i subotu doći će do blagog pada temperature. Prognozira se 32-33 stepena. Takvo vreme očekuje se i posle vikenda.

Prema rečima meteorologa, u julu će biti toplo letnje vreme. Čitavo leto će, kaže Todorović, biti toplije od proseka s manje padavima. "Ove godine, već u junu, imamo manjak padavina, u Beogradu je dosad pala trećina prosečne količine padavina, do kraja meseca je taj trend. Tako verovatno u julu. Pljuskovi imaju tu osobinu da za pola sata ili sat negde padne i polumesečna i mesečna količina padavina", navodi Todorović.

Meteorolog savetuje građane da ne budu na suncu ceo dan i da se drže hladovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: