Srpski specijalci u Africi u okviru misije "Takuba"

Specijalne snage Vojske Srbije biće angažovane u Africi, u misiji pod nazivom "Takuba", zajedno sa elitnim jedinicama više zemlja Evropske unije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee
Foto: Depositphotos, Bumble-Dee

Pročitajte još:


Vojska Srbije upozorila: Zabranjeno kretanje

Na osnovu Vučićeve direktive jutros dignuto više od 15.000 vojnika FOTO

Kako se navodi, Vojska Srbije će u misiji "Takuba" imati kontigent od nekoliko desetina ljudi, možda i do 80, što je značajan udeo participacije u misiji koja momentalno broji oko 600 evropskih specijalaca.

"Interes Beograda za buduće ućešće ukazuje na vidljivo jačanje veza sa vodećim silama EU i preuzimanje odgovornosti za bezbednosne zadatke... Srbija bi se tako priključila Francuskoj, Švedskoj, Češkoj i Estoniji koje već imaju snage u 'Takubi' kao i Grčkoj, Italiji i Rumuniji koje su odlučile da se vojno angažuju u toj misiji", dodaje se u tekstu.

Portal navodi da je "Takuba" nova evropska vojna misija u Sahelu, velikom prostranstvu južno od Sahare koga čine Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger.

"Reč je o vrlo osetljivoj temi za bezbednosne interese EU jer je taj deo Afrike izložen snažnom pritisku islamskih ekstremista, šverca ljudi, oružja i narkotika", piše u tekstu.

Dodaje se da su glasine o namerama da se srpski kontingent angažuje u Africi potvrđene učešćem Srbije na video konferencijskom ministarskom sastanku 7. aprila o misiji "Takuba", potom je 10. juna francuski načelnik Generalštaba general Fransoa Lekoantr razgovarao u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem a onda je u šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju u Beogradu Aleksandro Pedraza za portal rekao da SAD rade na podršci za angažovanje srpskih specijalaca u Africi.

U analizi se dodaje da ta afrička misija, iz ugla Srbije, simboliše sve snažniju vojnu saradnju Beograda i Pariza, koja se proteže i na nabavke naoružanja i saradnju u oblasti odbrambenih industrija. Primarni zadatak misije "Takuba" je obuka izviđačkih i interventnih jedinica Malija.

"Takuba" sada broji 600 ljudi, uglavnom specijalnih snaga, od čega polovinu čine vojnici iz Francuske, 150 su Šveđani a ostatak su Estonci i Česi. "Potrebu za međunarodnim vojnim prisustvom ilustruje kontinuirano nasilje ekstremista u Sahelu.

Samo u prvoj nedelji juna u Burkini Faso teroristi su ubili više od 160 ljudi. Taktika islamista su brzi prepadi koje obično izvode džipovima kojima se kreću velikim slabo naseljenim prostranstvima između Malija, Burkine Faso i Nigera", dodaje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu