"To se neće tolerisati"

Sjedinjene Države uvele su sankcije više od 15 pojedinaca i entiteta iz Belorusije, saopštio je Sekretarijat za finansije.

Izvor: Glas Amerike

Ponedeljak, 21.06.2021.

18:01

EPA-EFE/ ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / G

Time se Amerika pridružila Velikoj Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primeni pritiska na režim Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava i erozije demokratije.

Sekretarijat za finansije saopštio je da je na crnu listu stavljeno 16 pojedinaca i pet entiteta zbog poteza Lukašenkove vlade koji su doveli do "eskalacije nasilja i represije, uključujući i prinudno preusmeravanje komercijalnog leta Rajanera i hapšenje novinara Romana Prataševiča.

"SAD i partneri neće tolerisati produžene napade na demokratiju i neprestano gušenje nezavisnih glasova u Belorusiji", saopštila je Andrea Gacki, direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine u okviru Sekretarijata za finansije.

Meta sankcija su bliski saradnici Lukašenka, naveo je Sekretarijat za finansije, uključujući njegovog sekretara za medije i predsedavajuću Saveta republike, gornjeg doma parlamenta Belorusije.

EU pozdravila usaglašavanje Srbije sa odlukom o sankcijama

Za to vreme, šefovi diplomatija Evropske unije najavili su nove sankcije protiv beloruske vlade, koje su ovog puta usmerene na 86 pojedinaca i entiteta u vlasništvu države.

Evropski savet objavio je u ponedeljak saopštenje u kojem je pozdravio odluku zemalja kandidata za članstvo u EU - među kojima je i Srbija - da podrže restriktivne mere.

Četvrtog juna, Evropski savet je usvojio odluku da ojača postojeće restriktivne mere u svetlu situacije u Belorusiji zatvaranjem vazdušnog prostora EU za beloruske avione i zabranom pristupa aerodromima Unije.

"Zemlje kandidati - Republika Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog područja (EEA) takođe su se usaglasile sa odlukom Saveta", navodi se u saopštenju.
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey
To znači da su se zemlje obavezale da svoju nacionalnu politiku usaglase sa odlukom Saveta, dodaje se i ističe da EU pozdravlja odluku pomenutih zemalja.

Nove evropske sankcije odnose se na zvaničnike za koje se sumnja da su umešani u u prinudno sletanje aviona Rajanera u maju, kao i da su učestvovali u gušenju opozicionih protesta u Belorusiji koji traju od prošlog avgusta, kada je Aleksandar Lukašenko pobedio na izborima čiju je legitimnost osporila opozicija. Lukašenko je na vlasti od 1994.

Sankcije koje su objavljene u ponedeljak su mešavina zabrane putovanja i zamrzavanja imovine. Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, poručio je na Tviteru: "EU danas šalje još jedan snažan signal podrške građanima Belorusije uvođenjem novih restriktivnih mera. Naša poruka režimu je savršeno jasna - oslobodite sve političke zatvorenike, zaustavite dalju represiju." Među pojedincima stavljenim na evropsku crnu listu su zvaničnici iz sektora odbrane i vazdušnog saobraćaja. Evropski lideri će ove nedelje razgovarati o dodatnim, širim ekonomskim sankcijama koje su preporučili ministri spoljnih poslova.

Očekuje se da će buduće sankcije uključiti restrikcije na beloruski izvoz potaše i naftnih derivata kao i zabranu davanja kredita evropskih banaka Belorusiji. Kaznene mere će se doneti u koordinciji sa drugim zapadnim saveznicima, uključujući EU, kasnije ovog meseca, rekli su zvaničnici EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: