Taman započeli pregovore, pa odmah odustali; Šta će biti sa nuklearnim sporazumom?

Beč -- Pregovarači iz Irana i šest svetskih svetskih sila danas prekidaju razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ PomesaStudio
Foto: Depositphotos/ PomesaStudio

Pročitajte još i:

Sutra o nuklearnom sporazumu; Američka delegacija odbija direktan susret sa Iranom

Da li će iranski nuklearni program biti pod kontrolom?

Iran: "Naša nuklearna politika ostaje ista"; SAD: "Sankcije ostaju"

Oni su rešili da se vrate se u svoje države na konsultacije jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, potvrdio je šef iranske delegacije Abas Arakči.

"Bliži smo dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćam u Teheran", rekao je Arakči u intervjuu za iransku državnu TV, prenosi Rojters.

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu iz kojeg se Trampova administracija povukla 2018. godine i nametnula sankcije Teheranu.

"Popunjavanje praznina u dogovoru zahteva odluke koje uglavnom treba da donese druga stranka (Vašington). Nadam se da ćemo u sledećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku deonicu u pregovaračkom procesu", predočio je Arakči .

Glavni neprijatelj Irana, Izrael, osudio je ranije pobedu na predsedničkim izborima Ebrahima Raisija ultra-konzervativca i doskorašnjeg sudije Vrhovnog suda Irana izbore uz upozorenje da će nova iranska vlast biti "režim brutalnih dželata" s kojim svetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu.

Nije jasno najavljeno kada će formalni pregovori biti nastavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu