Dijalog Beograd-Priština: Kako novi sastanak može doneti opipljiv ishod?

Visoki predstavnik EU Žozep Borel će sutra ministre inostranih poslova Unije izvestiti o ishodu nove runde Dijaloga Beograd-Priština.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.06.2021.

16:00

Dijalog Beograd-Priština: Kako novi sastanak može doneti opipljiv ishod?
Foto: EPA-EFE/ JOHANNA GERON

Izveštaj podnosi, kako se navodi, u očekivanju da se sagleda kako novi sastanak Dijaloga, koji predstoji u julu, može doneti neki opipljiviji ishod, rekli su izvori EU u Briselu.

Ministri EU će, rečeno je, u utorak u Luksemburgu razmotriti proces stabilizacije i pridruživanja s partnerima sa Zapadnog Balkana i održati sa Srbijom i Crnom Gorom međuvladine konferencije samo "političkog rukovođenja" u sklopu nove metodologije proširivanja, budući da otvaranja novih poglavlja u pregovorima neće biti.

Diplomatski zvaničnici EU su objasnili da je većina članica Unije protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog ocene da vlasti u Beogradu nisu sprovele očekivane reforme, prvenstveno na polju uvreženja vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosuđa i slobode izražavanja.

Jedan visoki zvaničnik portugalskog predsedništva EU je novinarima rekao da su "izgledi za Srbiju da neka nova tematski objedinjena ‘klaster’ poglavlja budu otvorena kasnije u bližoj budućnosti ove godine, naravno pod uslovom da su za to ispunjeni uslovi".

Taj zvaničnik je je objasnio da pošto sada ministri i vođi EU nemaju pred sobom usvajanja uobičajenog polugodišnjeg novog "paketa o proširivanju", njihova rasprava će biti usmerena na to "kako će se primeniti nova metodologija proširivanja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom".

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je izjavila da Beograd nije iznenađen odlukom Evropske Unije da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno "klaster" u pregovorima sa Srbijom.

Ministarka Joksimović, koja će u utorak učestvovati na "političkoj međuvladinoj konferenciji EU-Srbija" , je ocenila da očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti Evropske Unije da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, osvrćući se na to što u pregovorima EU sa Srbijom neće biti otvoreno neko novo poglavlje, stavio do znanja da je "sve što su u EU tražili, urađeno".

"Ništa", zaključio je Vučić, "moja poruka je nastavite da radite. To radimo zbog sebe, mi smo na evropskom putu. Hoće? Hoće, hvala im. Neće? Neće, hvala im. Izmerićemo se na kraju godine kada budemo videli naše stope rasta i tuđe stope rasta."

Zvaničnik EU je novinarima potvrdio da se ne očekuje da ministri odobre početak pregovora o članstvu s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor u Briselu je potvrdio da će analiza procesa stabilizacije i pridruživanja, o čemu su potpisani sporazumi EU sa šest partnera na Zapadnom Balkanu, takođe biti ugrađena u okvir nove metodologije proširivanja i tu će isto tako biti uvedena rasprava u ravni boljeg "političkog rukovođenja" procesom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: