"Pomoći ćemo Srbiji da se odupre malignom uticaju Rusije"

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da Srbija zaslužuje punu pažnju i podršku Londona i da zaslužuje mesto za počasnim stolom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.06.2021.

19:24

Foto: EPA/EFE WILL OLIVER

On je dodao da će Velika Britanija pomoći da se Srbija oslobodi "malignog ruskog uticaja i manimpulacija".

Volas je to izjavio za britanski "Telegraf", uz tvrdnju da je u Beogradu potpisan ugovor o suprotstavljanju "malignom ruskom uticaju", ne precizirajući takvu odredbu u sporazumu.

Britanski ministar odbrane ove nedelje je boravio u Beogradu i sreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Stefanović je tada ocenio da su dve strane potpisale Aranžman o unapredenju saradnje u oblasti odbrane i „izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje izmedu dva ministarstva i dve vojske".

Volas je u intervjuu datom za britanski "Telegraf" tokom posete u Beogradu izjavio da je britanski bezbednosni interes da bude uključen u postjugoslovenski razvoj situacije, dodavši da će Britanija pomoći Srbiji da se oslobodi ruskog "malignog uticaja i manipulacije".

On je još rekao da Srbija "zaslužuje našu pažnju i podršku, jer želimo da nam se priključi za počasnim stolom".

"U našem je interesu da pomognemo državama kao Srbiji da pruže otpor malignim aktivnostima i uticajima. U oblastima gde vidimo aktivnosti drugih nacija kojima se oslabljuju države ili se pokušava sa manipulacijom, onda je, naravno, u našem interesu da se suprotstavimo tome i da podržimo te zemlje", dodao je Volas.

On je rekao da Britaniji ne smeta što Beograd ima prijateljske odnose sa Moskvom, jer je "Srbija vojno neutralna".

"Ne igramo igru Rusije koja uzima zemlje zdravo za gotovo i tera ih da biraju. Ne držimo evangelističke propovedi Srbiji šta treba da radi. Želimo maksimalnu sigurnost za narod Srbije, ali moramo da delimo teret i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što mislite, uključujući i Srbiju", dodao je Volas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: