Lukašenko uzvraća udarac: "Ako su zabranili oni, zabranjujemo i mi"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da Minsk neće primati avione iz Ukrajine.

Izvor: B92

Subota, 19.06.2021.

15:28

Lukašenko uzvraća udarac:
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Ovo je odgovor na odluku Kijeva da beloruskim avionima zabrani ulazak u vazdušni prostor Ukrajine.

"Pošto nam je Ukrajina zatvorila vazdušni prostor, onda mi jednostavno nećemo primati avione iz Ukrajine", rekao je Lukašenko, prenosi Telegram kanal "Pul prvog", blizak pres-službi predsednika.

Ukrajina je ranije saopštila da od 26. maja ukida avio-saobraćaj sa Belorusijom nakon situacije sa sletanjem aviona kompanije "Rajan er" u Minsku, i beloruskim avionima je ograničila korišćenje svog vazdušnog prostora.

Podsećamo, avion kompanije "Rajan er", koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba.

Tom prilikom je uhapšen novinar Roman Protaševič, kao i njegova devojka Sofija Sapegai, sa kojom je putovao nakon odmora u Grčkoj.
Foto: EPA-EFE/ STRINGER
Informacija o miniranju nije potvrđena, ali je protiv Protaševiča pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za "organizovanje masovnih nereda".

Njemu preti kazna do 15 godina zatvora i u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam.

Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Protaševič se nedavno pokajao, rekavši da zna kakvu je štetu naneo državi i da sada želi da popravi situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: