"Moralno pitanje"; "Svestan sam da to neće biti jednostavno"

Slovenački predsednik Pahor izjavio je da će jedan od prvih zadataka slovenačkog predsedavanja EU biti deblokada početka pregovora sa Severnom Makedonijom.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

17:45

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Dodao je da to smatra "moralnim pitanjem".

Početak pregovora Severne Makedonije blokira Bugarska koja traži da ta država prizna da Makedonci i makedonski jezik imaju bugarske korene, a Pahor je za STA rekao da mora da se nađe način da Bugarska da zeleno svetlo Makedoniji.

Pahor, čija zemlja 1. jula preuzima predsedavanje EU, rekao je da je to za Evropu "sada već i moralno, a ne samo političko pitanje", prenosi Hina.

"Svestan sam da to neće biti jednostavno, štaviše čini se da je čak više mogućnosti da zeleno svetlo dobije Albanija", naveo je Pahor.

Pahor je rekao da su pomaci u širenju EU na zapadni Balkan važni su za stabilnost regiona i ocenio da to da je, kako je naveo, stanje ozbiljno pokazuje i nedavna uredba američkog predsednika Džozefa Bajdena o zamrzavanju imovine i zabrani ulaska u SAD svima koji navodno pridonose destabilizaciji tog podrucja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: