Malo bombe, malo vakcine kojima uskoro ističe rok? Potvrđeno FOTO

Jutros je odjeknula kao hitna vest da je Izrael ponovo granatirao pojas Gaze koji je pod kontrolom Palestine. A sada je stigla još jedna - šalju im vakcine.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

11:25

Malo bombe, malo vakcine kojima uskoro ističe rok? Potvrđeno FOTO
Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Prema najnovijim informacijama koje je na Tviteru objavio jedan izraelski novinar, Izrael je odlučio da palestinskoj upravi pošalje između jednog i 1,4 miliona vakcina protiv koronavirusa.

U zamenu za to, Izrael će dobiti istu količinu novih Fajzerovih vakcina tokom septembra i oktobra ove godine, objavljeno je na Tviteru.

Nedugo zatim, post je obrisan, a potom je vest objavio i AFP. Sve je na kraju potvrdio novi izraelski ministar zdravlja Nican Horovic.

Tako će se Palestinska uprava snabdeti unapred vakcinama koje je Fajzer trebalo da joj isporuči na jesen, saopšteno je danas u kabinetu izraelskog premijera.

Ocenjeno je da su zalihe vakcina u Izraelu dovoljne za trenutne potrebe, te da će se Palestincima dati one doze kojima uskoro ističe rok.

U zamenu za isporuku vakcina iz Izraela Fajzer će kasnije dati toj zemlji vakcine planiranu za Palestinsku upravu, kako bi se osiguralo da se Izraelci ne suoče sa nestašicom.

Vakcine će biti namenjene stanovnicima Zapadne obale i pojasa Gaze.

Razmatrala se mogućnost da Palestinska uprava plati za vakcine, ali dogovor o ceni nije postignut. Kako je navedeno Izrael trernutno ima milione doza vakcina, pa je jedan visoki palestinski zvaničnik koji se nedavno sastao sa predstavnicima međunarodnih organizacija ocenio da ta zemlja može da potroši 1,2 miliona na Palestince.

U ponedeljak je Visoki sud pravde Izraela razmatrao peticije šest humanitarnih orgnizacija koje su tražile da Izrael obezbedi vakcine Palestincima. Država je tražila da se peticije odmah odbace, tvrdeći kao i ranije da Izrael nije odgovoran za zdravstvenu brigu na palestinskim teritorijama.

Sudsko veće je to odbilo, a potpisnici peticije su ocenili da isporuka od 1,2 miliona doza nije dovoljna i da je odluka doneta suviše kasno, te da Izrael ima moralnu i pravnu obavezu, a na osnovu medjunarodnog prava da osigura zdravlje stanovnika teritorija pod svojom kontrolom.

Podsetimo, rano jutros izraelske snage raketirale su pojas Gaze, koji je kako tvrde pod kontrolom militantnog Hamasa. Palestinski mediji pak tvrde da su bombe pale na civilne objekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: