Meksiko: Nađen leš, sumnja se da je to nestali lider

Meksiko Siti -- Tužioci u pograničnoj meksičkoj državi Sonora saopštili su danas da su pronašli raspadnuti leš sa odećom koja se podudara sa opisom nestalog autohtonog lidera.

Izvor: Tanjug
Podeli
Chalabala/Depositphotos
Chalabala/Depositphotos

Tužilaštvo je saopštilo da će biti uradjeni DNK testovi na telu koje je pronađeno napola zakopano u ruralnom području, a kako bi se utvrdilo da li je reč o Tomasu Rohi Valensiji, lideru autohtone zajednice Jakija, prenosi agencija AP.

"Na mestu događaja prikupljeno je nekoliko dokaza, uključujući odeću, koja se podudara sa onom koju je njegova porodica rekla da je Tomas Roho nosio na dan odlaska iz kuće, od čega je najistaknutija crvena marama oko vrata", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Telo je pronašao jedan lokalac koji je sakupljao drva za ogrev u polupustinjskoj oblasti u blizini grada Vikama.

Ovakvo otkriće dolazi istog dana kada su dva novinara pronadjena ubijena, što je, kako ocenjuje AP, loša vest za meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopesa Obradora, koji je kritikovan zbog svog neprijateljškog odnosa i nedovoljne zaštite novinara.

Otkriće leša, za koje se misli da pripada Rohi Valensiji, biće posebno težak udarac za predsednika, koji je svojim projektom pokušao da donese pravdu Jakijima, a koje je opisao kao najprogonjeniju autohtonu grupu u Meksiku.

Roho Valensija bio je portparol Jakija tokom sukoba oko prava na zemlju i vodu.

Nestao je 27. maja usred napetosti zbog blokade puteva, jer su Jakiji protestovali protiv gasovoda, vodovoda i železnickih pruga koji prelaze preko teritorije njihovih predaka, a da oni prethodno nisu konsultovani i pri tome smatraju da taj projekat njima ne donosi neku korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu