"Sramota me je. Srbijo, izvini" VIDEO

Burno je bilo juče u Crnoj Gori. Ministar pravde Vladimir Leposavić smenjen je zato što je odbio da zločin u Srebrenici nazove genocidom.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

08:11

Foto: Printscreen/TV Prva

Milan Knežević iz Demokratskog fronta kazao je jutros u razgovoru za TV Prva da niko od građana koji su glasali za promene u Crnoj Gori i protiv Mila Đukanović nije mogao da pomisli da će veći deo parlamentarne većine proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan.

"Osećam izvesnu dozu sramote iako sam glasao protiv te rezolucije. Želim da se izvinim celoj Srbiji i srpskom narodu zbog onoga što se desilo u parlamentu, jer to nije većinska Crna Gora", kazao je Knežević

Knežević je naglasio da su premijeru Krivokapiću još pre glasanja poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku DF-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF-a su juče napustili parlament , a svojim koalicionim partnerima Bečiću i Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogučnost za obnavljanje odnosa.

"Bilo kakvo ucenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda nije više opcija za Kneževića, koji kaže da su mesecima unazad trpeli nacionalna i identitenska i svaka druga poniženja od premijera Krivokapića i njegovih ministara koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a jučerasnjii događaji su kulminacija svega toga.

Lider DF-a se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, pre formalnog zahteva za smenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mestu premijera, pošto je nakon jučerasnjeg glasanja, kako kaže, izgubio savaki legitemitet. Knežević je naglasio i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za rezoluciju.

On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera. Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF-a , pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i poverenje, zaključio je Knežević.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen je u Skupštini Crne Gore, koja je sinoć većinom glasova usvojila i rezoluciju o Srebrenici, na predlog opozicione Bošnjačke stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: