Kako najbrže do pasoša? VIDEO

Zbog čega se za nove pasoše i lične karte u redovima čeka po nekoliko dana i kako najbrže do novih dokumenata? O tome u "Jutru" govori Nataša Živković

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

10:36

Kako najbrže do pasoša? VIDEO
Foto: TV Prva, arhiva

"Moram da naglasim i da dam preporuku građanima - putnu ispravu mogu zameniti ka god žele uz neznatno višu taksu", kaže zamenica načelnika Uprave za upravne poslove Policijske uprave za grad Beograd Nataša Živković, objašnjavajući da se ta taksa odnosi na zamenu dokumenata kada do isteka ostane više od 7 meseci.

Lermontova radi i subotom, kaže ona, i navodi da su preduzete sve mere kako bi se ovaj proces olakšao.

"Svi će doći na red", dodaje.

Redovan posptupak za idavanje pasoša je 30 dana, a sad je 5 do 6 dana, naglašava Nataša Živokić.

Podsetimo, gužve i redovi za pasoše su već danima ogromni, a čeka se i po nekoliko dana. Prijava za izdavanje dokumenta vrši se preko portala elektronska uprava, ali mnogi pokušavaju da ubrzaju taj proces, dolazeći lično bez zakazivanja. Jedan od građana Novog Sada, koji kaže da mora hitno da putuje, pokušava već nekoliko dana da dobije pasoš, ali ni ovog jutra nije došao na red.

Na ovu temu se oglasio i MUP, koji je u saopštenju prosleđenom medijima naveo da je u prvoj polovini ovog meseca u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije koronavirusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karata građana veći za 40 odsto.

"Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga, svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte", navode iz MUP-a pa dodaju: "Samo tokom ponedeljka izdat je rekordni broj ličnih dokumenata, 9.139 pasoša i 3.164 ličnih karata."

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: