Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa glasao je o ukidanju akta o Odobrenju za upotrebu vojne sile iz 2002. godine kojim je omogućen rat u Iraku.

Izvor: RTS

Četvrtak, 17.06.2021.

19:04

Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Na taj način zakonodavci postavljaju okvir kao prvi korak u širem naporu da se ograniče ratne nadležnosti predsednika SAD, prenosi RTS.

Za ukidanje Odobrenja za upotrebu vojne sile glasalo je 265 demokrata, dok je protiv toga bio 161 republikanac.

Pristalice ukidanja tog akta govore da je zastareo i da više nije potreban. Kongres je prvobitno odobrio ratno ovlašćenje kako bi američka vojska mogla da krene na režim bivšeg predsednika Sadama Huseina u Iraku, mada se povremeno koristi za jačanje pravnih razloga za druge vojne angažmane u poslednjih nekoliko godina, prenosi Hil.

Da bi akt bio ukinut, glasanje mora da prođe i Senat, za šta su izgledi malo manji, ali i da ukidanje potpiše predsednik SAD Džo Bajden, koji je rekao da ukidanje podržava, navodi Rojters.

Ovlašćenje iz 2002. godine povremeno je korišćeno kako bi se pojačali pravni argumenti u borbi protiv Islamske države.

Trampova administracija je takođe koristila AUMF iz 2002. godine kako bi pravno opravdala napad bespilotnim letelicama 2020. godine u kojem je ubijen iranski general Kasim Solejmani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: