"Želimo da postane realnost"

U Beču će sutra, u organizaciji austrijske vlade, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati i premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

16:46

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ bg

U ekskluzivnom intervjuu agenciji Tanjug, domaćin skupa, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, rekao je da mu je cilj da ovom konferencijom vrati Zapadni Balkan na visoko mesto na agendi EU.

"Zapadni Balkan je region koji je nama u Austriji, a i meni lično važan. Kada sam bio ministar spoljnih poslova, počeo sam da se zalažem za taj region, i to sam nastavio i kao kancelar", rekao je on.

Kurc je kazao da je pandemija koronavirusa mnoge teme zasenila i stavila u drugi plan, a tako i Zapadni Balkan.

"Glavni cilj ove konferencije je da Zapadni Balkan na evropskoj agendi podignemo na veoma visoko mesto. Želimo da postoji snažniji fokus na ovaj region, kao i da i sve izjave, razgovori o evropsko perspektivi, konačno postanu realnost", objasnio je austrijski kancelar.

Na konferenciji u Beču, prema najavi austrijske vlade, učestvovaće premijeri Crne Gore Ranko Krivokapić, Severne Makedonije Zoran Zaev, Bosne i Hercegovine Zoran Telgetija, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, predstavnici Albanije, te i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: