"Ne, nije bilo takvog razgovora, takvi predlozi nisu izneti"

SAD nisu iznele nijedan predlog na samitu u Ženevi o razmeni ruskog blogera Alekseja Navaljnog za neke od ruskih državljana koji su u zatvoru u SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

13:49

EPA-EFE/ MAXIM SHEMETOV / POOL

To je izjavio danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne, nije bilo takvog razgovora, takvi predlozi nisu izneti", rekao je Peskov u intervjuu za radio Eho Moskve, a prenosi ruska agencija Tas s.

Odgovarajući na pitanje da li Navaljni može biti dodat na listu zatvorenika koje bi Rusija i SAD mogle razmeniti, Peskov je rekao da je to moguće "ako se ispostavi da je on američki državljanin i da radi za specijalne službe, odnosno da budem precizniji, ako to zvanično potvrde Amerikanci."

Prema rečima portparola Kremlja, ruski i američki predsednik Vladimir Putin i DŽo Bajden razgovarali su o Navaljnom tokom susreta "jedan na jedan", a sadržaj takvih razgovora se "nikada potpuno ne otkriva".

"To pitanje je pomenuo američki predsednik, a onda je usledio odgovor ruskog predsednika, ništa više", rekao je Peskov.

Naveo je i da još nema planova u vezi sa sledećim sastankom Putina i Bajdena.

Govoreći o kretanju ruskih trupa u blizini ukrajinske granice, Peskov je rekao da je to pitanje pomenuto na samitu Putin-Bajden, ali da nikada nisu iznete optužbe na najvišem nivou.

Odgovarajući na pitanje da li Putin želi da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, portparol Kremlja je rekao da je Putin spreman na to, ali da do sada nisu preduzeti nikakvi konkretni koraci na realizaciji.

Peskov je, takođe, ukazao da Putin ima precizne informacije o Fondaciji protiv korupcije (FBK) iza koje stoji Navaljni, a koja je, kako kaže, prepoznata kao nevladina i ekstremistička organizacija u Rusiji.

Naime, Putin je na konferenciji za novinare održanoj nakon samita u Ženevi rekao da je ta Fondacija javno pozivala na masovne nemire u koje su bili uključeni i maloletnici.

Takođe je naveo da je Fondacija davala javna uputstva o pravljenju molotovljevih koktela kako bi bili korišćeni protiv snaga reda i da je objavljivala lične podatke policijskih službenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: