Šta treba da nas ohrabri, a šta da nas zabrine?

Samit Rusije i SAD i pokretanje dijaloga o stabilnosti najvažniji su rezultati sastanka predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džo Bajdena.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

12:54

Šta treba da nas ohrabri, a šta da nas zabrine?
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Najviše zabrinjava to što nije bilo probojnih sporazuma i što su izražena neslaganje kada je reč o ljudskim pravima, ocenjuje ruski TASS.

Agencija navodi da je činjenica da su se lideri dve najveće svetske sile ipak sreli oči u oči i seli za pregovarački sto, sama po sebi već pozitivan znak. I to ne samo za Rusiju i Sjedinjene Države, već i za ostatak sveta. Takođe, spremnost Moskve i Vašingtona da vode direktan dijalog, čak i kada su suočeni sa ozbiljnim neslaganjima, govori da diplomatija i dalje ostaje prioritet u međunarodnoj politici.

Kao drugu pozitivnu stvar samita TASS ističe da strane nameravaju da pokrenu sveobuhvatan dijalog o strateškoj stabilnosti, kao i to što su oba predsednika rekli da je sastanak bio konstruktivan. Agencija ukazuje i na značaj vraćanja ambasadora u Mosku i Vašington posle uzajamnog opoziva u martu, nakon što je Bajden potvrdno odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom".

TASS ocenjuje da je ono što zabrinjava, to da nije bilo probojnih sporazuma, ali ističe da zapravo niko nije ni očekivao da će Putin i Bajden postići bilo kakav poseban dogovor. Poslednjih godina u odnosima dve države nakupilo se previše nerešenih pitanja i ako bi dvojica predsednika razgovarali o njima, možda bi im trebalo više od jednog dana.

Čak i ako samit bude prvi korak na putu dugoročnog zajedničkog rada, njegov značaj moći će da bude ocenjen tek u budućnosti, ocenjuje TASS. Takođe, kamen spoticanja između dve zemlje je i dalje je tema ljudskih prava na koju dvojica lidera, izgleda, gledaju drugačije. Zapad često pokušava da koristi to pitanje da optuži Moskvu za suzbijanje sloboda, dok Rusija odbacuje te tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: