Mjanmar: Snage hunte spalile selo u potrazi za pobunjenicima

Vladine trupe spalile su skoro u potpunosti jedno selo u centralnom delu Mjanmara u toku pokušaja suzbijanja otpora protiv vladajuće hunte.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

12:11

Mjanmar: Snage hunte spalile selo u potrazi za pobunjenicima

Ali za incident okrivljuju pobunjenike.

Na fotografijama i video zapisima iz sela Kinma u regionu Magvej u centralnom delu zemlje, koji su kružili po društvenim mrežama vidi se da je najveći deo sela opustošen u požaru, kao i ugljenisana tela domaćih životinja.

Po jednom izveštaju, selo je imalo oko 1.000 stanovnika, a meštanin koga je AP kontaktirao potvrdio je da je samo 10 od 237 kuća preostalo nakon intervencije vladinih snaga.

On je rekao da su trupe tragale za pripadnicima seoskih odbrambenih snaga koje su formirane da bi se zaštitile od vojske i policije hunte, a da je većina takvih trupa lako naoružana, uglavnom domaćim lovačkim puškama.

Meštanin, koji nije naveo ime zbog straha od odmazde, rekao je da je većina stanovnika već pobegla kada su vojnici ušli u selo u utorak, a da je samo četiri ili pet osoba preostalo kada je vojska, pošto ništa nije pronašla u pretresu kuća, počela da ih spaljuje.

On sumnja da su tom prilikom tri osobe nastradale, jedan dečak koji je ranjen, kao i dvoje starijih meštana koji nisu uspeli da pobegnu pred napadom vojske.

Današnji izveštaj državnih medija pod kontrolom hunte za požar okrivljuje naoružane teroriste.

Kaže se da su snage bezbednosti napadnute vatrenim oružjem u utorak ujutro kada su patrolirale na obodu sela, a u trenutku kada su kasnije mogle da uđu u naselje, zatekle su kuće u plamenu.

Istraga je, prema vladinim snagama, otkrila da je grupa od oko 40 terorista zapalila kuću jednog seljaka, a da se zbog vetra požar proširio na oko 100 kuća koje su uništene.

Incident u selu Kinmi privukao je posebnu pažnju, jer je većinska etnička grupa Barmar, kojoj pripada i državna vlast u zemlji, dominantna u regionu Magvej i neobično je da bude na meti tako oštrih mera.

Skoro uništenje sela je najnoviji primer koliko se nasilje proširilo u Mjanmaru, u trenutku kada hunta pokušava da uguši pobunu koja je počela zbog toga što je vojska u februaru preuzela vlast, svrgavajući izabranu vladu Aung San Su Ći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: