Putin: Navaljni dobio ono što je zaslužio

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je lider opozicije Aleksej Navaljni "dobio ono što je zaslužio kada je osuđen na zatvorsku kaznu".

Izvor: Glas Amerike
Podeli
 MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML
MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREML

U obraćanju javnosti posle samita sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom u Ženevi, Putin je rekao da se Navalni "namerno vratio u Rusiju da bi bio uhapšen".

Aleksej Navaljni je najistaknutiji Putinov politički protivnik. Uhapšen je u januaru kada je doputovao u Moskvu iz Nemačke, gde se lečio pošto je otrovan nervnim agensom novičok. Navaljni tvrdi da su ruski agenti taj otrov stavili na njegov donji veš, što Kremlj poriče.

Navaljni je u Moskvi osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne u Rusiji 2014, na koju je osuđen zbog navondnih finansijskih malverzacija.

Putin je u Ženevi rekao da je Navaljni dobio kaznu koju zaslužuje i da je znao da će biti uhapšen kada se vratio u Rusiju.

Američki predsednik Džo Bajden je na pitanje šta će se dogoditi ako Navaljni umre u zatvoru, rekao da je "jasno stavio do znanja Putinu da će posledice biti veoma štetne po Rusiju".

Ruski predsednik je u intervjuu američkom NBC njuzu ponovo negirao da je naredio trovanje Navalnog.

"Nemamo praksu da tako ubijamo ljude", rekao je Putin, ali nije mogao da garantuje da će Navaljni iz zatvora izaći živ.

"Vidite, takve odluke ne donosi predsednik. Ali, sigurno neće biti tretiran gore od ostalih".

Sud u Moskvi je prošle nedelje proglasio nezakonitim organizacije koje je osnovao Navaljni i označio ih kao "ekstremističke". Analitičari su to protumačili kao Putinov pokušaj da ućutka kritičare Kremlja i zabrani im da se kandiduju na parlamentarnim izborima u septembru.

U istom intervjuu, Putin je uporedio odgovor Kremlja prema političkim protivnicima sa odgovorom američkih službi na upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara. Putin smatra da je hapšenje demonstranata bilo gušenje slobode govora, ali je pritom ignorisao činjenicu da su neki od nijh povredili policajce, uništavali zgradu Kongresa.

Ruski predsednik smatra da su demonstanti nepravedno optuženi za krivična dela samo zato što su imali "političke zahteve".

"Zar to nije progon zbog drugačijeg političkog stava?", upitao je Putin.

Do je presuđeno samo u malom broju slučajeva zbog upada u Kongres. Osuđeni za nasilje i vandalizam suočavaju se sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, dok će oni koji su upali u zgradu dobiti lakše ili uslovne kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu