"To nije bio dijalog, već otkrivanje ideja"

Bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri kaže da sastanak Aljbina Kurtija sa Aleksandrom Vučićem nije bio dijalog, već obelodanjivanje ideja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2
Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Istakao je da su šanse za postizanje sporazuma minimalne, ukoliko stavovi kosovske i srpske strane ostanu isti.

"Kurti i Vučić, sudeći po njihovim izjavama govore o dve različite stvari, prema tome taj sastanak uopšte nije bio dijalog, već svojevrsno otkrivanje ideja, ciljeva, stavova obe strane. Ako bi ti stavovi ostali nepromenjeni sa obe strane, ne vidim mogućnost njihovog približavanja. Naravno, s obzirom da mislim da to treba promeniti i da smo došli do dijaloga postavljenog u određenom binarnom sistemu, ono što shvatam jeste da premijer Kurti pokušava da da istakne drugu vrstu formata dijaloga, teme o kojima se razgovara i ciljevi koje dijalog treba da ima iz perspektive Kosova uopšte", rekao je Imeri.

Dodao je da dijalog treba preoblikovati i da kosovski zahtevi budu u koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

"Sada niko na Kosovu ne može da kaže da su to štetni ili beskorisni stavovi za Kosovo, ali mislim da bi trebalo razgovarati o mogućnosti ponovnog formatiranja dijaloga i ako takve ideje mogu biti prihvatljive, za Srbiju ali i za međunarodne posrednike. Za mene je to glavno pitanje, da li su stavovi našeg premijera prethodno usaglašeni sa našim partnerima i prijateljima ili ih je Kosovo samo položilo na sto. Kosovo ima pravo na to i ne da ne želim da premijer učini tako nešto, ali mislim da bi efekat bio izuzetno mali", rekao je Imeri.

Prema njegovim rečima Kurti i Vučić ne vide dijalog onako kako međunarodne strane očekuju, jer kosovski premijer nije spreman na kompromis, dok predsednik Srbije priznanje ne vidi kao opciju.

"Sa pozicija koje smo čuli, Kurti ne shvata dijalog kao proces u kojem je spreman na kompromis, niti Vučić shvata dijalog kao proces u kojem bi trebalo da prizna Kosovo, mogućnost dogovora je minimalna", rekao je Imeri.

Naglasio je da ukoliko postoji mogućnost da se postigne sporazum Kosovo ne treba da propusti priliku.

"Ako postoji mogućnost, moramo dva puta da razmislimo da li ćemo iskoistiti ovu priliku, ako je to u korist naših interesa", rekao je Imeri za Ekonomija onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu