Gurnuo je prst u oko EU, opet

Brisel -- EU procenjuje da li novi mađarski zakon kojim se zabranjuje "pokazivanje i promocija homoseksualnosti" mlađima od 18 godina krši zakonodavstvo bloka.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool via AP
Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Pedsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je Unija veoma zabrinuta zbog novog zakona u Mađarskoj. "Proveravamo da li je to kršenje zakonodavstva EU. Verujem u Evropu koja prihvata različitosti, a ne onu koja je skriva od naše dece", kazala je ona.

"Niko ne sme biti diskriminisan na osnovu seksualne orijentacije", poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

David Vig, direktor organizacije Amnesti International u Mađarskoj koja je sufinansirala demonstracije protiv ovog zakona održane u sredu, ocenio je da taj akt dodatno marginalizuju mađarsku LGBT zajednicu.

"Ono što ovaj zakon i diskurs čine jeste mešanje zločina nad decom sa sporazumnom ljubavlju odraslih", ukazao je David Vig, preneo je ranije AP.

Vlada premijera Mađarske, desničara Viktora Orbana uzvraća da je zakon, koji uključuje uvođenje registra osuđenih pedofila, neophodan da bi se zaštitila deca.

Ovaj zakon samo je jedan u nizu koji su bili ili su pod lupom EU, a Orbanova partija čak je bila prinuđena i da napusti najveći partijski blok u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu