"Kurti u izbornoj kampanji"

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić ocenio je da je loše što je premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti iskoristio sastanak u Briselu za izbornu kampanju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

15:41

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

On je dodao da su Kurtijeve izjave bile u funkciji potreba stranke na čijem je čelu.

"Dozvoliti da se u Briselu tako nastupa i tako važan dogadjaj koristi za potrebe stranke koju Kurti vodi je zaista poražavajuće", rekao je Jevtić i dodao da smatra ni da EU nema mehanizme da pokrenu proces dijaloga na konkretan način.

On je ocenio da takav stav nije niti može biti dobar ako govorimo o boljoj budućnosti i normalizaciji odnosa. Kurti ne može ni, kako dodaje, da u ime Srba na Kosovu iznosi stavove o tome šta mi mislimo da je naš interes.

"I neka prestanu albanski lideri da u ime srpskih predstavnika govore šta je dobro za nas, šta mi hoćemo a šta nećemo. Zahtevamo formiranje ZSO", rekao je Jevtić i naglasio da Srbi od Leposavića do Štrpca hoće ZSO onako kako je potpisano u Briselu.

Podsetio je da se na realizaciju sporazuma o ZSO, ratifikovanog u Skupštini Kosova čeka skoro 3.000 dana.

"Iako Priština ima obavezu da ga sporovede na sastanku u Briselu smo videli zanimljiv momenat, da sve što se pre tog sastanka desilo ili dogovorilo ne važi kao da je sve pocelo 14. februara", rekao je Jevtić.

Jevtić je zbog toga pitao da li sve što je kroz dijalog uradjeno do sada treba da se vrati na početak, da se vrate barikade, da Srbi izadju iz insitucija, da se rasformiraju opštine,

"Da li sve što je uradjeno kroz proces dijaloga treba da se vrati na pocetak, ... i civilna zaštita i sve ono što se dogadalo u procesu takozvane integracije Srba sa severa. Ako to nekome odgovara i ako je to pristup u koji neko veruje da ce doneti nešto dobro", rekao je on i naglasio da se potpuno se ne slažem sa tim.

Naveo je da bi takav pristup mogao da donese mnogo štete. Smatra da je trenutak za pitanje za predstavnike EU - vi ste posrednici, vi ste garant, kakav je vaš stav da li treba da se vratimo na početak.

Jevtić je naveo da je za njih veoma važan sastanak sa predsednikom Srbije i da su ponosni na način kojim zastupa interese Srba sa Kosova. Predsednik Srbije je u Briselu još jednom pokazao istrajnost i promišljenost u teškim uslovima i okolnostima, rekao je Jevtić.

"Možda bi svako drugi drugačije reagovao i izašao sa sastanka, ali je predsednik Srbije razmišljao o nama, o životu i još jednom istakao značaj dijaloga, zbog mira i stabilnosti, i to pozdravljamo. Srbi sa KiM su ponosni na predsedika i nacina na koji brani naše interese", kazao je on.

Funkcioner Srpske liste komentarisao je za RTK2 i liturgiju na Spasovdan u Prištini i naveo da je, ako je liturgija, kako kažu, provokacija, onda i svaki Srbin na Kosovu provokacija.

"Ono što je vladika Teodosije rekao bile su poruke mira, suživota i zajedništva", rekao je Jevtić i dodao da zabrinjava što su grafiti ispisani u prisustvu KFOR-a i policije na objektu SPC i da bi tim nedopustivim incidentom svi trebalo da se pozabave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: