Rešenje krize: Novi izbori ili rekonstrukcija Vlade?; "Premijer mora da ostane"; "Gospodo, kako mislite?"

Novi izbori ili rekonstrukcija vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, jedine su opcije za rešenje aktulene institucionalne krize,.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.06.2021.

22:25

Rešenje krize: Novi izbori ili rekonstrukcija Vlade?;
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

To je večeras izjavio profesor Ðorđije Blažić, nakon što je skupština Crne Gore na zahtev premijera odlučila o smeni ministra pravde Vladimira Leposavića.

Blažić tvrdi da scenario koji se pominje, a koji podrazumeva da će se, navodno birati novi premijer, ustavno-pravno nije moguć.

Pojašnjava da parlamentarna većina, mora da zna da pad vlade automatski znači i pad Parlamenta i nove izbore.

Nakon što je juče u parlamentu deo vlasti saopštio da zbog nezadovoljstva radom aktuelnog, namerava da izabere novog premijera, Blažić kaže da ta namera u praksi nije ustavno-pravno izvodljiva.

“Ja pitam moje kolege iz raznih stranaka, gospodo kako mislite da izaberete novog premijera ko će da ga predloži predsednik države ne sme da ga predloži bez da uđe u zonu neustavnosti i da odgovara i da bude razrešen od parlamenta. Pa naravno predsednik neće ni da razmišlja o tome da prekorači svoja ustavna ovlašćenja. Sigiran sam da mu ne pada na pamet”, kaže Blažić za TV Crne Gore.

Zato profesor smatra da vlast ima samo dve opcije - rekonstrukciju vlade ili nove izbore.

Pojašnjava da je rekonstrukcija vlade moguća jedino ako na njenom čelu ostane premijer Zdravko Krivokapić.

“U mandatu vlade nema, nove vlade sa novim premijerom. Rekonstrukcija ''da'' od minimuma do maksimuma, ali premijer mora da ostane. Premijer može da kaže vi ste nezadovoljni našom vladom evo ja sam hipotetički spreman da rekonstruišem vladu svih 12 ministara i potpredsednika tražim da ih razrešite i onda ću da predložim sastav mog kabineta. Novih 12 ministara i novog potpredsednika. To da, ali uslov je da predsednik vlade mora da ostane”, tvrdi Blažić, preneo je portal RTCG.

U slučaju da to nije prihvatljivo za parlamentarnu većinu druga opcija su novi izbori.

Blažić pojašnjava da pad vlade automatski znači i pad parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: