Haos ispred manastira na Cetinju – intervenisala policija; Inspekcija naložila: Pribavite dozvolu VIDEO

Grupa cetinjskih huligana u četvrtak je ponovo pokušala da izazove incident pred dverima Cetinjskog manastira.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

16:30

Haos ispred manastira na Cetinju – intervenisala policija; Inspekcija naložila: Pribavite dozvolu VIDEO
Shutterstock/sduraku

Neki od pripadnika ove grupe zašli su u sedmu deceniju života, preneli su mediji, a na društvenim mrežama osvanuo je i video-snimak.

Uprava Cetnjiskog manastira poslala je saopštenje ''zbog zlonamernih objava na društvenim mrežama i pojedinim internet portalima o navodnoj devastaciji u Cetinjskom manastiru i današnjeg neprimerenog ponašanja grupe građana Cetinja u Cetinjskom manastiru i pred njim".

"Kao što je upućenoj javnosti poznato, u Cetinjskom manastiru je 80-tih godina prošlog veka, u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej – Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasleđa svim posetiocima našeg grada.

Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, pre četrdesetak godina i urađeno.

Taj prostor i dan-danas služi u iste svrhe. Poslednjih sedmica se vrši zamena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i ne služi svojoj svrsi", navodi se u saopštenju.

"Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira pre petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova", piše Uprava Cetinjskog manastira, naglašavajući da su u svakom slučaju, činjenice sledeće: dva mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena pre više od četrdeset godina, a danas se popravljaju, jer su dotrajali. Lokalni mediji na Cetinju su obavestili javnost da je pred Cetinjskim manastirom došlo do protesta građana jer se u njemu prave toaleti zbog gostiju koji dolaze u manastir.

Građani traže da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola. Navodno, dozvole za te radove nema i oni se izvode samoinicijativno.

Intervenisala je i Komunalna policija a pred manastirom se pojavio i predsednik prestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, prenele su "Novosti".

"Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti"

Inspekcija je ipak naložila Cetinjskom manastiru da pribavi dozvolu za popravku mokrog čvora i da ih u roku od tri dana izveste o tome.

Inspekcija je ušla u Cetinski manastir zbog okupljanja građana, koji su protestovali zbog izvođenja tih radova i navodnog devastiraaanja manastira.

Iz MCP SPC su rekli da je adaptacija u skladu sa revidiranim i odobrenim projektom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984.

"U konkretnom slučaju se, dakle, nije radilo niti je postajala namera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se Mitropolija i Uprava Cetinjskog manastira neprestano trude na njegovom održavanju i očuvanju. Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom", sopštili au iz MCP SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: