Napad iz Sarajeva: "Srbija vakcinacijom vara građane BiH, odlazak u Beograd je skup"

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović izjavio je da "Srbija vakcinacijom vara građane BiH".

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/ Marko Đoković
Foto: EPA/ Marko Đoković

Mehmedović je ovo rekao u intervjuu za BHRT, opravdavajući ovu izjavu troškovima koje građani BiH podnose kako bi se vakcinisali u Srbiji. Istovremeno, nije spomenuo ništa o troškovima koje građani imaju plaćajući zdravstveno osiguranje koje im te iste vakcine nije bilo u stanju osigurati, piše "Kliks".

"Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200-300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i naravno dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine", tvrdi Mehmedović.

Ipak, dodaje kako za ovakvu situaciju nije kriva Srbija, već Veće ministara, koje se stavilo u funkciju politike Republike Srbije.

"Prvenstveno mislim na predsedavajućeg Veća ministara (Zoran Tegeltija), koji uopšte nije samostalan u donošenju svojih odluka, što sam iskazao i nakon imenovanja Veća ministara. On ne može da se oslobodi okova njegovog političkog lidera, lidera političke stranke iz koje dolazi", tvrdi Mehmedović.

Mehmedović kaže kako su institucije BiH rano stupile u kontakt s mehanizmom Kovaks, te se u prvo vreme smatralo da državne vlasti rade društveno koristan posao. Nakon toga su se pojavili, kako je rekao, "bočni udari, prvenstveno neprijatelja BiH" i situacija je eskalirala, a posao nije urađen.

Podsećamo, Srbija je nedavno otvorila granice za vakcinaciju svih građana BiH vakcinom po izboru. Istovremeno, domaće bosanskohercegovačke vlasti još uvek nisu uspele kupiti nijednu dozu, a sve vakcina što imamo stiglo je putem Kovaksa, donacija i humanitarne pomoći. Takođe je važno napomenuti da premijer FBiH Fadil Novalić, koji dolazi iz iste stranke kao i Mehmedović, već mesecima građanima obećava vakcine i samo se čekaju neki "potpisi" i "tehnički detalji", piše "Kliks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 168 idi na stranu