Oglasio se i "otpisani"; a ako padne - pada vlada?

Današnje glasanje o opozivu ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini Crne Gore pokazaće razmere krize aktuelne vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

09:47

Oglasio se i
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Deo crnogorskih medija spekuliše da je aktuelni premijer "već bivši" i da je izvesno da će ga zameniti predsednik Demosa Miodrag Lekić. Konsultacije o tome već su nezvanično počele izmeđutri koalicije, koje tvore skupštinsku većinu, saznaju Novosti.

"Danas ćemo obavestiti javnost o narednim potezima, ali je jasno da, ukoliko s DPS-om bude smenjen ministar Leposavić, premijer Krivokapić nema više legitimitet", rekao je za taj list jedan od lidera DF Milan Knežević. I podgorički portal Borba piše da su predstavnici parlamentarne većine već započeli neformalne razgovore za rešavanje političke krize izazvane povlačenjem podrške Krivokapiću.

Pozivajući se na više izvora, portal piše da će ti razgovori narednih dana biti intenzivirani u pravcu konkretizacije budućeg delovanja i nove kadrovske kombinatorike.

"Premijer Zdravko Krivokapić je već sada bivši, a njega bi mogao da zameni Miodrag Lekić, jedan od lidera koalicije 'Mir je naša nacija' (Alekse Bečića)", piše Borba.

Lekić bi, kažu, imao puni mandat za sastav nove vlade u koju bi ušli svi lideri parlamentarne većine.

Lekić, koji bio ambasador SRJ u Rimu, tvrdi portal, prihvatljiv je za sve poslaničke klubove parlamentarne većine. Poslanici crnogorskog parlamenta izjasniće se danas o inicijativi za razrešenje ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, prenosi RTCG.

Parlament je juče završio višesatnu raspravu o inicijativi premijera Krivokapića.

Sednicu skupštine obeležile su teške reči između predstavnika partija na vlasti i premijera Krivokapića, koji je rekao da je u Skupštini Crne Gore prisutan nemoral i političko licemerje.

To je izazvalo oštru reakciju pojedinih poslanika partija vlasti. Ministar Leposavić kazao je da bi mu bilo lakše da od danas ne bude ministar i poručio da će Vlada opstati.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA.

Iz vladajućih Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) poručili su da će biti protiv toga. Demokratska Crna Gora saopštila je da, ako ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) učestvovati u smeni ministra pravde.

Ako međutim Krivokapić padne, suštinski pada i vlada Crne Gore. Demokratska Crna Gora nije učestvovala u navodim pregovorima, niti će rušiti 42. Vladu Crne Gore, saopštio je danas Vladimir Martinović, potpredsednik te partije i poslanik u Skupštini Crne Gore.

"Rešenje je u dijalogu, a ne u svađi i primitivizmu", poručio je Martinović na Tviteru. "Vlada još nije bila ni izabrana u Skupštini, a, do tada anonimni građanin Milojko Spajić je, uz znanje i koordinaciju sa Krivokapićem, formirao grupu finanijskih i pravnih mešetara i špekulanata , sa kojima je “tajno , ali organizovano”, protivustavno i nezakonito, bez odluke Vlade i Skupštine, zadužio građane Crne Gore za 750 miliona evra", rekao je Nebojša Medojević.

Medojević je rekao da je već tada bilo jasno da će ovaj dvojac Krivokapić i Spajić biti ozbiljna pretnja po vitalne nacionalne interese i da su spremni da razore čitav sistem javnih finansija i ignorišu sva Ustavna, zakonska, institucionalna ograničenja i kontrolne mehanizme.

On dalje navodi da je uz pomoć savetnika iz bivše Demokratske stranke iz Beograda, poznatih kao “žuti lopovi” koji su uništili i tu stranku i opljačkali Srbiju do koske, a koji sada donose najvažnije državne odluke o javnim finansijama, upravljanjem javnim preduzećima, zaduženjima, prodaji državne imovine, ovaj dvojac je formirao međunarodnu kriminalnu organizaciju sa ciljem sticanja višemilionskih profita na štetu interesa Crne Gore.

Oglasio se i Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić ponovo se danas obratio javnosti saopštenjem u kojem kaže da je opet okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju njegovom glavom i njegovim odlukama samo zato što je predsednik vlade koji ne prihvata ucene.

Nakon sinoćnjih oštrih reči izgovorenih u parlamentu, kada je poslanike optužio da su "politički lidemeri, lažovi i nemoralni", Krivokapić je uoči današnjeg glasanja u parlamentu o nizu zakonskih akata, poverenju ministri Leposaviću na njegov zahtev i rezoluciji o Srebrenici o zabrani navodog negiranja genocida u Srebrenici, Krivokapić tvrdi da sve što se dešava poslednjih dana samo je, kako kaže, "finale onoga što se, otkako je formirana vlada, pripremalo i sistematično gradilo".

A to je, kako tvrdi premijer, pokušaj urušavanja i diskreditacije prve demokratske vlade u istoriji Crne Gore, vlade bez Demokratske partije socijalista (DPS).

"Nije to slučajnost, već uigran i dobro pripreman scenario. Uprkos svemu - uspećemo. Moramo svi zajedno uložiti maksimalne napore u cilju stabilizacije političkih prilika. U ovom trenutku to je naša najsvetija dužnost i obaveza pred vama, građanima, jer je to jedina mera odgovorne, mudre i zrele državne politike", naveo je Krivokapić u više emitovnoj nego državničkoj poruči javnosti.

U tom cilju će, kako je i planirao, u najskorijem roku, pokrenuti dijalog sa svim predstavnicima parlamentarne većine.

Građane je pozvao da veruju u zajedničku veličanstvenu izbornu pobedu 30. avgusta prošle godine.

"A ja ću do kraja ostati na braniku zaštite interesa svih građana Crne Gore, makar me i tri puta gore osuđivali i neću nikada pristati na ucene kojima se od mene traži da za cenu mog ostanka na čelu vlade izdam zakletvu koju sam, u trenutku mog imenovanja, vama najličnije dao", naveo je Krivokapić, prenele su podgoričke Vijesti.

Poručio je i da po cenu bilo koje funkcije nikada neće prihvatiti da, kako kaže, "stvaramo društvo u kom samo partijama pripada ono narodno, ono državno, u kom je opet partijski apetit najčešće primarni motiv".

"Takvu pobedu nisam želeo jer to i nije pobeda. Zbog takvog puta opet sam uslovljavan, opet mi prete gubitkom poverenja, a narodu produbljivanjem tenzija. Opet sam okrivljen za neposlušnost onima koji smatraju da treba da upravljaju mojom glavom i mojim odlukama samo zato što sam premijer koji ne prihavata ucene", navveo je Krivokapić.

Dodao je da je teško, kako kaže, "biti dete demokratije, njegovo prvorođenče, glas njegovog vapaja, a ovde mislim na sve nosioce današnje vlasti, teško je biti prvi, sejati po rođenju, znati sve, a tek učiti, kako se postaje narodu dostupan nakon trideset godina apsolutne nedostupnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: